Villaägarförening på Gränsö tog eget initiativ med VA-nät

Just nu dras VA-ledningar ned till 17 fastigheter i Fiskartorpets villaägarförening på Gränsö. Husägarna har själva tagit initiativet och står för kostnaderna - cirka 70 000 kronor per fastighet.

- Vi behöver ju inte vänta med att ansluta oss tills vi blir tvingade. Det är bättre att vi nu själva tar initiativet, säger Sten Lindved, en av fastighetsägarna vid Fiskartorpet.

- Vi behöver ju inte vänta med att ansluta oss tills vi blir tvingade. Det är bättre att vi nu själva tar initiativet, säger Sten Lindved, en av fastighetsägarna vid Fiskartorpet.

Foto: Karin Hertz

Västervik2009-08-10 17:25
Västerviks strategiplan innehåller flera miljösatsningar, däribland att ansluta Horn, Gränsö och Solbergs udde till det kommunala vatten- och avloppsnätet. Fiskartorpet har haft bebyggelse i många år. Här finns elva fritidshus och sex hus för permanentboende. Många här har genom åren ordnat egna lösningar vad gäller dricksvattenbrunnar, toaavlopp och hanteringen av så kallat gråvatten - vattnet från disk, tvätt och dusch. Fiskartorpet har inte varit något högprioriterat område för anslutning till det kommunala VA-nätet. - Men förr eller senare måste ju även vi anslutas. Vi behöver inte vänta tills vi blir tvingade. Vi fick ett bra pris nu under lågkonjunkturen på att gräva ned VA-ledningar från sommarstallet, ned till vårt område, säger fastighetsägaren Sten Lindved. VA-systemet på hela Gränsö, Vitudden och en del av Norrlandet förstärks rejält när, med start, i höst en ny VA-ledning dras från Lucerna till Gränsö. Först våren 2010 når kommunen fram med sina VA-ledningar till Fiskartorpets anslutningspunkt intill sommarstallet, på sin väg ut mot Gränsö mellanområde. - Under maj eller juni 2010 kanske vi kan koppla på de kommunala ledningarna, säger Sten Lindved. Fiskartorpets nät med två 63-millimeters plastledningar går till tomtgräns för var och en av de 17 fastigheterna. 18 "villapumpstationer", som ingår i de 70 000 kronorna, ska pumpa det med knivar sönderdelade avloppet upp till anslutningspunkten vid sommarstallet. - Alla grävningsarbeten för Fiskartorpet ska vara klara i oktober, säger Lars-Åke Carlsson från Almviks Entreprenad. Alla fastighetsägare är inte odelat positivt inställda till villaägarföreningens satsning på miljön: - Visst är det bra med kommunalt vatten och avlopp men det svider rejält ekonomiskt för mig i alla fall. Av den förre VA-chefen lovades vi fördelaktiga lån på 20-25 år men av detta blev noll och intet, säger Clas Olsson. - Nära 100 000 kronor, inklusive jobb inne på den egna tomten, gräver djupa hål i plånboken i en före detta byggjobbares pension, suckar Claes Olsson som genom åren redan lagt ned många hundratusen kronor på egna lösningar för vatten, avlopp och gråvatten. Kommunens VA-chef Miklós Hatházi, och tidigare även kommunalrådet Harald Hjalmarsson, tycker det är bra att en enskild villaägarförening på detta sättet tar egna initiativ för miljön: - Fiskartorpet ligger utanför vårt verksamhetsområde. Det är smart att de passar på att ansluta sig till de ledningar som ändå kommer att passera nära deras område, säger Hatházi.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om