Fler problem i skolan anmäls

Sedan 2008 har åtta händelser i skolor i Västervik lett till anmälningar till Skolinspektionen. Nationellt ökar anmälningarna kraftigt. - Oftast handlar det om kränkningar elever emellan, säger barn- och elevombudet Lars Arenius.

Det vanligaste anmälan till skolinspektionen gäller elever som mobbat, slagit eller på andra sätt kränkt andra elever. (Bilden är arrangerad)Foto:Anders Steiner

Det vanligaste anmälan till skolinspektionen gäller elever som mobbat, slagit eller på andra sätt kränkt andra elever. (Bilden är arrangerad)Foto:Anders Steiner

Foto: Steiner Anders

Västervik2010-07-09 11:07
För drygt två år sedan anmäldes Lidhemsskolan i Västervik till skolinspektionen. Anmälan kom från en förälder som upplevde att skolan inte hade gjort allt de kunnat för att stoppa den mobbning som dennes barn utsatts för. Anmälan om händelsen på Lidhemsskolan är inte unik, det finns fler liknande exempel från andra skolor i kommunen. Tvärtom är den typisk. Under första halvåret 2010 kom det in 1357 anmälningar till Skolinspektionen om brister i landets skolor. Nästan lika många anmälningar som kom in under hela förra året. Merparten av anmälningarna handlar just om elever som kränkt andra elever. Skolinspektionen slog fast att Lidhemsskolan inte kunnat göra mer än de redan gjort för att stoppa mobbningen av eleven i fråga. - Vi, precis som alla andra skolor, har återkommande problem med mobbning. Det är oundvikligt. Det viktigaste är att man hela tiden försöker jobba aktivt för att förebygga och motverka problemet, säger Lidhemsskolans rektor Lars Åke Sandberg och fortsätter:- Vi jobbar med SET, social och emotionell träning där elever genom olika övningar får lära sig hur man ska hantera vissa typer av situationer. Det kan exempelvis handla om att man ställs inför ett dilemma som man ska lösa rent emotionellt.Varje läsår uppstår nya händelser där skolorna måste ingripa och långt ifrån alla händelser leder till anmälningar. Skolinspektionen är en ny myndighet sedan 2008. Anmälningsmöjligheterna är numera flera och handläggningstiderna ska vara kortare. Myndigheten kan även besluta om skadeståndsersättning till elever som utsatts för mobbning eller annan kränkning. - Enklare anmälningsmöjligheter och det faktum att vi kan besluta om ersättning gör troligen att anmälningarna ökat så dramatiskt, säger Skolinspektionens barn- och elevombud Lars Arenius.- Det är positivt att fler anmälningar kommer in, det tolkar vi som att vi går mot en större öppenhet ute i våra skolor. I Västervik syns dock ingen större ökning. Första halvåret 2010 kom det in tre anmälningar till Skolinspektionen. En anmälan gäller händelser på Marieborgsskolan och två angående Sjöstadens friskola. Ingen av dessa är ännu utredda. Samma period förra året kom det in två anmälningar.
När ska man anmäla?
Till skolinspektionen och barn- och elevombudet kan man vända sig till om man tycker att skolan gjort fel. Det kan exempelvis handla om att att man tycker att ens barn inte fått det stöd som behövs eller att ens barn utsatts för mobbning, utfrysning eller andra kränkningar utan att personalen gör något åt saken. Skolinspektionen rekommenderar att man ska prata med skolan innan man anmäler. Enklaste sättet att göra en anmälan är via skolinspektionens hemsida på internet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om