Stina Berge - en humla i det fria

I samma veva som Stina Berge skulle fylla 50 år släpptes hennes första soloalbum, "Stina & Kärleken". I höst kommer uppföljaren. I kväll ställer hon sig på scenen i Stegeholms slottsruin för allra första gången.

Stina Berge spelar på Visfestivalen i kväll.Foto: Nina Ramsby

Stina Berge spelar på Visfestivalen i kväll.Foto: Nina Ramsby

Foto:

Kultur och Nöje2010-07-16 18:37
Första plattan beskriver hon själv som ett tokryck. Något hon helt enkelt var tvungen att göra."Men vem vill ge ut en skiva med en ensamstående 50-årig morsa från Orminge?", resonerade hon och bestämde sig helt sonika för att ta ett lån och bekosta allt själv. Och när hon nu skulle satsa så skulle hon satsa helt och fullt.- Det var ingen blygsam produktion, betonar hon.Skivan spelades in i Atlantisstudion i Stockholm och är producerad av Micke Herrström.- Responsen blev fantastisk. Rent ekonomiskt har jag visserligen inte fått ihop vad jag lade ut ännu. Men mätt i publik på spelningarna och gensvaret från lyssnarna har jag fått orimligt mycket uppskattning och kärlek, säger hon.Musiken, kanske framförallt då vismusiken, har funnits i Stinas liv sedan barndomen då hon växte upp i ett konstnärskollektiv i Hälsingland och mer eller mindre var omringad av trubadurer.Som barn spelade hon tamburin i frälsningsarméns orkester en period och under ett par år på 80-talet var hon trummis i bandet Pink Champagne.De egna låtarna började dock att tränga sig på först i 40-årsåldern."Som en humla i en glasburk har jag studsat mot väggarna, längtat efter att finna min sång ute i den fria luften", skriver hon på sin hemsida.- I mitt liv var det inte dags förrän nu, konstaterar hon.- Min musik är väldigt textburen, säger Stina som i första hand hämtar sitt material från den privata sfären och livet som sådant.- Jag har insett att det som är mest privat många gånger också är det mest allmängiltiga.Enligt egen utsago spelar hon gitarr "ytterst dåligt" och tar därför gärna hjälp av andra musiker under arbetet med att tonsätta texterna. Återkommande namn är Sebastian Aronsson, Karin Renberg och Micke Herrström vilka hon också samarbetade med på debutskivan. De två förstnämnda hänger med till Visfestivalen. Genom åren har Stina Berge kombinerat musiklivet med arbeten inom vården. Men sedan en kort tid tillbaka försörjer hon sig på att göra korsord. - För ett år sedan blev jag lärling hos en av de bästa korsordsmakarna i landet. Nu är vi både gifta och arbetar ihop, berättar Stina och skrattar.Skiva nummer två heter kort och gott "Stina" och släpps den 20 oktober. Under arbetet med den samarbetar hon med Nina Ramsby, Sebastian Aronsson, Karin Renberg och Anders F Rönnblom.Förutom spelningen på Visfestivalen blir det bara ett par spelningar till i sommar. Resten av tiden går åt till att avrunda arbetet med den kommande skivan.- Det ska bli jätteroligt att komma till Västervik och spela på festivalen. Jag ogillar egentligen att genrebestämma musik, särskilt min egen, men jag har ju onekligen viskulturen i ryggmärgen. Själv beskriver hon sin musik som en del visa, en del Rolling Stones och en del Stina.
Personligt
Ålder: 51 år, fyller 52 i höst.Bor: Orminge, StockholmFamilj: Två söner, en man, mor, far samt tre systrar med familjer.Intressen: Musik, ord och trädgårdLyssnar på: - När jag arbetar med eget material är det svårt att lyssna på andra. Men jag lyssnar mycket på Bachs cellosviter just nu. Den musiken går an eftersom den är så väsensskild från det jag gör själv.- Annars lyssnar jag gärna på Stefan Sundström, Anders F Rönnblom, Ulf Sturesson och Nina Ramsby.Senast lästa bok: "Blodläge" av Johan Theorin.- Jag kan också rekommendera "Arga brev till radionämnden" av Mattias Boström, Martin Kristenson och Fredrik af Trampe som jag läste nyligen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!