Traditionellt brukar det vara sittande regering som antingen ökar - eller tappar - sitt politiska stöd när terrordåd, kriser eller olyckor slår till tätt före ett val. I Frankrike kandiderar dock varken president Francois Hollande eller någon av hans närmaste medarbetare den här gången.

I stället antas framför allt nationalistledaren Marine Le Pen och konservative Francois Fillon kunna räkna med ett opinionsuppsving som en följd av attacken på Champs-Elysées.

Både Le Pen och Fillon manade till hårdare tag under fredagen - vilket genast ledde till skarp kritik från premiärminister Bernard Cazeneuve.

Nationella frontens ledare försöker vinna fördelar efter varje drama bara för att kunna splittra, fnös premiärministern i fransk tv.

"Fortsätta med plikter"

Attacken i torsdags kan ändå i viss mån gynna Le Pen, tror frilansjournalisten och Frankrikekännaren Ingmarie Froman.

Jag tror inte att terrordådet påverkar folk som redan har bestämt sig, däremot kan det ju påverka dem som inte har bestämt sig än. I så fall kan man tänka sig att det blir Marine Le Pen som får deras sympatier. Men något skred tror jag inte att det blir, säger Froman till TT.

Hon påpekar att Nationella frontens ledare har skruvat upp retoriken sedan hon fallit i opinionen de senaste veckorna.

Hon sade till och med i början av veckan att 'med mig vid makten hade inget av de senaste årens terrordåd inträffat'. Det är jäkligt vågat att säga något sådant, konstaterar Ingmarie Froman.

Kampanjen slut

Le Pen har länge setts som given i en avgörande andra finalomgång i presidentvalet, inte minst på grund av att hennes väljare i flera opinionsmätningar varit klart bestämdast om vem de tänker rösta på.

Eftersom opinionsläget är så jämnt kan dock några få procentenheters ändring upp eller ner få stora konsekvenser på söndag.

Samtliga mätningar på fredagen - då kampanjen från midnatt officiellt avslutas och valtystnad införs - placerar vänsterliberale förre ekonomiministern Emmanuel Macron i ledning, före Le Pen, Fillon och vänsterns Jean-Luc Mélenchon.