Det nya året har börjat. Ja, det har till och med pågått ett par dagar. Hur var din nyårsafton? Dammade du av sedvanliga nyårslöften, drack du en Gin & Tonic för mycket och dansade så hårt att soffbordet välte? Det kanske ligger en tom flaska champagne i trädgården och ett par skor som ingen känner igen återfinns på toaletten. Ångrar du redan både fåniga löften, alkohol och spontandans? Lugn, du är inte ensam; det finns säkert en hel hoper människor som just i detta nu sitter och ångrar allt dumt de sa och gjorde likaväl som de ångrar allt de inte sa och gjorde. Jag är inte en av dem för jag hade en särdeles underbar nyårsafton.

Du förstår, nyårsafton är min absoluta favorithögtid; ut med det gamla, in med det nya och allt det där. Nyårsafton markerar slutet och början på många saker; 2017, och allt som hände, har gått i graven och vi ställs nu inför 2018. Det hela känns tämligen spännande om jag får säga det själv. Jag har personligen naturligtvis ingen som helst aning om vad som kan tänkas hända i år men jag misstänker att det är charmen med det hela; att vi faktiskt inte vet någonting. Vi styr själva skutan och resan tar oss kanske någon helt annanstans än vad som var tänkt från början men då må väl det vara hänt. Oftast är det väl så att det är resan i sig som är mest viktig och inte vart vi hamnar. Visst, vi kanske måste rida genom stormar då vi inte har helt och hållet kontroll över vad som händer. Vi kanske hamnar i en löjligt stor dimbank som gör att vi inte ser mer än en halvmeter framför oss och gör att vi tappar bort oss för en stund. Lugna vatten förvandlar oss till drivved och gör oss ofantligt uttråkade medan en frisk bris i nästa sekund tar oss till ett helt annat mål än vad som var tänkt från början. Vad vet jag? Låt oss bara konstatera att målet kanske inte är det mest viktiga utan resan dit.

Nåja, tillbaka till den precis avklarade nyårsaftonen. Många blev kanske stressade inför just nyårsafton och kände stor ångest för alltifrån att nyårssupén inte skulle vara bra och att champagnen skulle bli avslagen. Måhända hade vissa sociala medier något med det att göra? Hade du ångest inför det har jag ett förslag inför nästa gång; stäng av Twitter, strunta i statusuppdateringar på Facebook och hoppa över Instagram. Jag lovar att man kan fira nyårsafton ändå. Det är faktiskt ingen som kräver att dylika festligheter ska vara allt igenom perfekta. Vad gör det om vinet inte hade perfekt temperatur, om maten inte såg så där hejdundrande festlig ut som den gjorde i kokboken, det blev kanske lite för mycket gott att dricka eller att någon dansade omkull soffbordet. Det går inte att göra någonting åt det nu i alla fall och därför stryker man ett streck över det och går vidare. Det är faktiskt inte svårare än så.

Okej, har du svårt att släppa saker, vill älta allting fyra varv till samt fortfarande lider av svårartad postnyårs-stress? Ta ett djupt andetag, drick ett stort glas kallt vatten och tänk på att du har hela 2018 på dig att ångra precis allting.