Det tog en generation att motorisera Odensviholm

Ovidiu Costici, Västervik har skrivit en C-uppsats om hur Odensviholms egendom motoriserades. Utgångspunkten är egendomens bokföring som numera ägs av Västerviks museum.
Den första "traktorn" som Odensviholm köpte var en Avance motorplog 1916. Här körs en exakt lika dan av Fredrik Zackow som driver Kullabygdens Lantbruksmuseum. Foto: Kullabygdens Lantbruksmuseum
Foto: Hans Brandin
Laddar...
Odensviholms ägare var pionjärer när det gällde motorisering av jordbruket, men samtidigt var de försiktiga generaler och tog god tid på sig att utvärdera nymodighetens för- och nackdelar. Det tog nästan en hel generation innan hästarna och för all del den mänskliga arbetskraften ersatts av motordrivna hjälpmedel.

 

 

Det är mycket troligt att Odensviholm hade en av de allra första traktorerna i Småland. Ja, traktor i egentlig mening var inte den allra första maskinen. Det var en så kallad motorplog där plogen utgjorde en del av traktorn. Plogen gick inte att ta bort och man kunde således inte koppla på några andra redskap. En annan betydande nackdel var att den bara gick att köra framåt, såvida man inte stängde av den och vände tändningen men då gick den bara bakåt.

 

 

- Jag har skrivit uppsatsen under lång tid med Olof Nimhed som praktisk handledare, berättar Ovidiu, eller Ovi som han kallas. Jag är intresserad av teknisk historia i bred bemärkelse och inte alls specialiserad på jordbruk. Men nu fanns bokföringen tillgänglig och Odensviholm låg bra till geografiskt. Arbetet har bestått i att jämföra och räkna om med hänsyn till inflationen och dra slutsatser. Bokföringen, som finns i nämndhusets arkiv, är skriven för hand och har bitvis varit tämligen svår att tyda.

 

 

Hästar och oxar dominerade på Odensviholm vid förra sekelskiftet. Men redan 1912 så gjorde sig godset av med alla oxar och använde nästan bara hästar. Vid 1920-talet hade godset 30 arbetshästar. År 1910 fanns ett 80-tal personer som på något sätt utförde arbete vid Odensviholm. Ingen anade då att allt skulle förändras i grunden när motorplogen Avance dundrade in på Odensviholm. Den köptes 1916 för en förmögenhet (7 960 kronor, lika mycket som 20 oxar skulle ha kostat). Den första "riktiga" traktorn, en International Harvester köptes 1926 för 5 400 kronor.

 

 

Men godsets ägare agerade försiktigt, i likhet med de flesta andra gårdar i landet. Traktorn betraktades mer som ett experiment, ett sätt att skaffa kunskap om den nya tekniken. Men på 60-talet hade motoriseringen genomförts helt och hållet. Nu var det inte bara traktorer som ledde till att antalet anställda personer snabbt minskade. Mjölkmaskinerna, elektrifieringen och en mängd andra moderniseringar bidrog också.

 

 

- Uppfinningsrikedomen när det gällde att använda kraften från traktorerna var enorm, säger Ovi. Snabbt kom man underfund med att man kunde kapa ved, driva tröskor, sladda vägar, ja till och med krossa sten med hjälp av traktorer.

 

Lastbilen gjorde också entré tidigt på Odensviholm. Redan 1925 köptes första Forden. Där gick omställningen mycket snabbare. "En månghundraårig arbetsprocess bröts tvärt med Fordlastbilens införskaffande", skriver Ovi i sin uppsats.

 

 

Läsvärt på vt.se

FRÅGAN

Äger du en egen dator?

Ja.
Nej, jag delar med familjemedlem.
Nej, har bara dator på jobbet.

TT:s valkompass


Tipsa VT
Dagens förstasida

Läsarnas bilder augusti
Läsarnas bilder augusti 2014. Foto: Jessica Nord


BILDSPEL PÅ VT.SE
Bildspel från Visfestivalen 2014


valkommen till varlden
Boka en kostnadsfri annons!

Varje lördag publicerar vi bild och text på nyfödda i VT och dygnet runt på vt.se.
Du kan själv dygnet runt boka din egen annons och ladda upp din favoritbild - helt kostnadsfritt.

Vill ni vara med, boka din annons här!

Hjälp med barnfotografering?
Boka enkelt en tid hos Walters Foto, telefon 0490 - 174 50.
Pris endast 99 kronor. 

Sök aktuella bebisbilder här!

Bebisbilder t om vecka 11 2012 - klicka här!  
  familjebokning


Webbkamera i Västervik
webbkameror

VT i mobilen - mobil.vt.se
..
Charter
LMS
Hotel