Dan Somlin, vd för SPH, säger att de både är glada och stolta över priset. Det är resultatet av flera års utvecklingsarbete och fältprover, där SPH har samarbetat med ägarbolaget, Väderstad.

Produkten som fått pris är en ny typ av tallrik för jordbearbetning. Den har fått namnet CrossCutter Disc. Genom sin utformning kan den både bidra till minskad bränsleåtgång och ett minskat behov av bekämpningsmedel.

– CrossCutter Disc utrustad på tallriksredskapet Väderstad Carrier ger en mycket intensiv ultragrund bearbetning, med stora agronomiska fördelar för lantbruket, säger Crister Stark, styrelseordförande på Väderstad, i ett pressmeddelande.

Dan Somlin på SPH fyller på:

– Eftersom den jobbar så grunt, blir det ett lågt dragkraftsbehov, vilket leder till minskad bränsleåtgång.

Han visar på en film hur tallriken finfördelar de växtrester som står kvar efter skörden, vilket minskar risken för skadedjur och därför även gör det möjligt att använda mindre bekämpningsmedel.

Vad betyder det här priset?

– Det är ett stort och fint pris i branschen och innebär att man får uppmärksamhet. Priset går till innovationer som främjar verksamheten, säger Dan Somlin.

Utmärkelsen Machine of the Year delas ut av en jury bestående av lantbruksjournalister från hela Europa.

I Överum har särskilt två personer på SPH varit inblandade i arbetet med att ta fram den nya tallriken och tillverkningsmetod för den. Det är Esko Heino, produktutvecklare och verktygskonstruktör, och Mikael Eriksson, ansvarig för verktygsavdelningen.

Esko Heino visar ett exemplar av tallriken, som är veckad i kanten, vilket gör att den får en större arbetsbredd.

Dan Somlin räknar med att den nya tallriken kommer att bli en storvolymprodukt.

Han berättar också att de nu har infört livstidsgaranti på sina tallrikar. Det innebär att kunden vid normal användning av produkten får en ny tallrik, om den gamla skulle gå sönder.

– Fast det kommer inte att ske, tillägger Dan Somlin.

Det går bra för SPH i Överum. Detsamma gäller ägarbolaget. Orderingången brukar gå ner på senhösten, men det har den inte gjort i år.

– Vi ser en kraftig uppgång nästa år. Prognosen hos Väderstad är kraftigt uppåt, och det ger mycket mer jobb till oss också i Överum, säger Dan Somlin.

I dag är det drygt 40 anställda på SPH i Överum, varav åtta tjänstemän.