Anna fick tända den nionde kolmilan

Anna, Anna heter hon, årets kolmila vid Hulthorva såg. Anna Thelin, nyinflyttad till trakten, tände milan inför ett 100-tal personer.

Nionde kolmilan strax innan den tänds. Föreningen har jobbat ihärdigt med att få den färdig.

Nionde kolmilan strax innan den tänds. Föreningen har jobbat ihärdigt med att få den färdig.

Foto: Kristina Westring

Gamleby2019-11-02 18:00

Lördagen bjöd på dis och lätt regn. Ganska perfekt väder för tändning av en kolmila. Det var många, minst hundra personer, som hade tagit sig till Hulthorva såg för att bevittna när kolmilan skulle tändas. Ett högtidligt ögonblick. Karl-Åke Bäckmark, en av de drivande krafterna i kamratföreningen Hulthorva såg, höll ett högtidstal från milans topp. Anna Thelin, som milan är uppkallad efter, tände tyrved som sakta sänktes ner i milans tändtrumma. Sedan matade Björn Svensson och Staffan Kling på med ved. En kraftig stör användes för att stöta ner veden i botten. Tjock rök vällde fram och tändningen förklarades lyckad. Mousserande dryck korkades upp och det skålades för arbetet med den nionde milan i föreningens regi. 

– Vi har arbetat tio timmar per vecka i fem veckor. Men trots att vi är många är det inte säkert att det går fort. Vi har det trevligt. Det är en social grej, säger ”Kåke”, som Karl-Åke Bäckmark kallas i bygden. 

Det är ungefär 60 kubikmeter ved som staplats i milan och av det räknar föreningen att kunna få ut minst 30 procent prima kol. 

– Nu ska den ”mila ut”, alltså lugna ner sig för att veden ska bli till kol, i ungefär 10 dygn. Då måste vi vakta noga så att det milar lagom. Vi är här dygnet runt. 

Anna Thelin tycker att gamla traditioner är viktiga att bevara och hon är hedrad över att föreningen ville döpa milan efter henne. Enligt Kåke ska en mila ha ett kvinnligt namn, så har det alltid varit.

Här tänds kolmilan av Anna Thelin. Medlemmar i kamratföreingen Hulthorva såg assisterar.
Här tänds kolmilan av Anna Thelin. Medlemmar i kamratföreingen Hulthorva såg assisterar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!