Sågen i Oxebo får en ny vattenränna

Nu pågår arbetet för fullt med att rusta upp den anrika Oxebo vattensåg. Bland annat får den en helt ny vattenränna av ek.

Stefan Kling, Björn Svensson, Allan Halvarsson och Karl-Åke Bäckmark bygger en ny vattenränna till sågen.

Stefan Kling, Björn Svensson, Allan Halvarsson och Karl-Åke Bäckmark bygger en ny vattenränna till sågen.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Hallingeberg2019-10-30 14:00

Projektet har beviljats ett bidrag på 200 000 kronor. Merparten av pengarna kommer från landsbygdsprogrammet, men en del är stöd till renovering av värdefull kulturmiljö, som länsstyrelsen beslutar om.

Karl-Åke ”Kåke” Bäckmark från Hallingebergs hembygdsförening är en av dem som jobbar ideellt med upprustningen av den gamla vattensågen.

För tillfället är det vattenrännan som sysselsätter dem. Den gamla vattenrännan, från återinvigningen 1992, hade ruttnat sönder och behövde ersättas med en ny.

När vi besöker sågen pågår arbetet med att bygga upp den nya vattenrännan, som leder vattnet från Södersjön vidare ner i ett vattendrag intill sågen.

Vattenrännan byggs av prima ekvirke. Det är rejäla hyvlade bräder, som förhoppningsvis ska hålla under många år framöver. Bräderna har skänkts av en lokal markägare, sågats på Hulthorva såg och hyvlats i Gladhammar.

Kåke hoppas att det framöver ska bli ett arrangemang vid sågen, så att folk får se hur den fungerar i arbete, men det är än så länge bara på idéstadiet.

Förutom en ny vattenränna, ska stenfoten rustas upp, så att huset står stadigt. Hembygdsföreningens medlemmar ska också fixa i ordning lite på området runt sågen.

En skylt ute vid vägen berättar att vattensågen troligen byggdes omkring år 1800. Ägare till den var Oxebo byamän, som ägde en niondedel var.

Det äldsta skriftliga belägget är från 1821. Det är ett domstolsprotokoll från Gamleby Tingsrätt, som visar att försågning då pågick vid Oxebo.

Inifrån sågbyggnaden är det fin utsikt över den närliggande Södersjön.
Inifrån sågbyggnaden är det fin utsikt över den närliggande Södersjön.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!