inrikesnyheter

JO kritiserar rådman för partiskhet

Det är "högst begripligt att X blev kränkt, arg och förtvivlad samt såsom en impulsreaktion utdelade örfilen", skrev en rådman i domskälen efter ett misshandelsåtal mot en man som slagit sin hustru.

Nu kritiserar Justitieombudsmannen rådmannen, som arbetar i Attunda tingsrätt norr om Stockholm, för partiskhet i både detta mål och en vårdnadstvist, skriver Dagens Juridik enligt Ekot i Sveriges radio.

JO konstaterar att domaren bröt mot grundlagens krav på "domstolarnas saklighet och opartiskhet". Formuleringarna i domen är "raljanta och insinuerande", skriver JO som anser att domskälen är skrivna på "ett helt oacceptabelt sätt".

"Beskrivningen av målsägandens 'beteende' gentemot den tilltalade präglas av en moraliserande ton utan någon juridisk relevans och ger intryck av att rätten låtit sin bedömning styras av personliga och känslomässiga värderingar snarare än av sakliga kriterier", skriver JO.

Rådmannen svarar att hans processledning varit "oklanderlig" och att domskälen beskriver sådant som han anser varit viktigt för bedömningen.

Lagmannen Inger Söderholm i Attunda yttrar sig till JO och säger att hon för en dialog med rådmannen om "utformningen av domskäl".

I vårdnadstvisten skriver JO att rådmannen hanterat den med "en ton som måste uppfattas som nedvärderande för motparten (kvinnan)". Justitiekanslern har också granskat denna tvist och säger att rådmannens agerande brutit mot Europakonventionen för mänskliga rättigheter.

 

FRÅGAN

Fiskar du?

Ja, jag är sportfiskare.
Ja, någon gång om året.
Nej, det var länge sedan.
Nej, inte alls.

TT:s valkompass


Tipsa VT
Dagens förstasida

Läsarnas bilder augusti
Läsarnas bilder augusti 2014. Foto: Jessica Nord


BILDSPEL PÅ VT.SE
Bildspel från Visfestivalen 2014


valkommen till varlden
Boka en kostnadsfri annons!

Varje lördag publicerar vi bild och text på nyfödda i VT och dygnet runt på vt.se.
Du kan själv dygnet runt boka din egen annons och ladda upp din favoritbild - helt kostnadsfritt.

Vill ni vara med, boka din annons här!

Hjälp med barnfotografering?
Boka enkelt en tid hos Walters Foto, telefon 0490 - 174 50.
Pris endast 99 kronor. 

Sök aktuella bebisbilder här!

Bebisbilder t om vecka 11 2012 - klicka här!  
  familjebokning


Webbkamera i Västervik
webbkameror

VT i mobilen - mobil.vt.se
..Charter
LMS
Hotel