Irakisk militär avancerar för att återta de positioner som intogs under händelserna i juni 2014, säger generalen till nyhetsbyrån AFP.

Terrorgruppen IS intog sommaren 2014 stora delar av områdena norr och väster om huvudstaden Bagdad, däribland Kirkuk.

Beskedet kom kort efter nyheten om att tiotusentals kurdiska militärer kommenderats ut runt den omstridda oljestaden Kirkuk, av rädsla för en förestående offensiv från irakiska regeringsstyrkor, uppger kurdiska myndigheter.

"Tusentals tungt beväpnade peshmergaenheter befinner sig nu i sina positioner runt Kirkuk", skriver Hemin Hawrami, en högt uppsatt rådgivare till kurdernas president Masoud Barzani, på Twitter.

"Deras order är att försvara (staden) till varje pris", fortsätter han.

Spänningarna i regionen har ökat kraftigt efter att kurderna röstat för självständighet för irakiska Kurdistan, i ett val som Bagdad fördömt som illegalt. Omröstningen genomfördes även i Kirkuk, som både irakiska Kurdistan och Bagdad gör anspråk på.

Så sent som i går försäkrade premiärminister Haider al-Abadi att militären inte hade några planer på att ge sig på kurderna.

Vi kommer inte att använda vår armé för att bekämpa vårt folk eller kriga mot våra kurdiska medborgare eller andra, sade han.