Jorge Gomes, statssekreterare i inrikesdepartementet, uppgav på eftermiddagen för nyhetsbyrån Lusa att branden krävt 62 liv.

Dessvärre ser det här ut att vara den största tragedi vi har sett på senare år i fråga om skogsbränder, sade en påtagligt skakad premiärminister António Costa redan innan de höga dödstalen hade bekräftats.

Regeringen har utfärdat ett dekret om tre dagars landssorg.

Artikelbild

Enligt Gomes har de flesta av dem som omkommit bränts till döds i sina bilar när de fångades i lågorna på vägen mellan Figueiró dos Vinhos och Castanheira de Pera.

"Våldsamma" fronter

Bland de skadade, minst 59 personer, finns många civila. Minst sex är brandmän.

Branden i Pedrógão Grande är inte under kontroll. Elden sprider sig fortfarande i flera riktningar. Minst två fronter har under dagen beskrivits av Gomes som "våldsamma".

Artikelbild
Nu prioriterar vi att få kontroll på branden, efter det ska vi försöka reda ut vad som har hänt, säger president Marcelo Rebelo de Sousa, som själv har tagit sig till Leiria nära katastrofområdet för att träffa drabbade familjer.

Branden bröt ut vid 15-tiden på lördagen och omkring 500 brandmän i 160 fordon skickades ut.

Artikelbild

Flera byar har drabbats och flera bostäder har förstörts. Det är fortfarande oklart hur omfattande de materiella skadorna är.

Vad som har orsakat eldsvådan är inte klarlagt, men åskväder nämns som en möjlighet.

Hjälp från EU

Värmebölja råder med temperaturer över 40 grader i flera regioner. Under natten mot söndagen har det uppstått ungefär 60 nya bränder i skogsområden.

Sammanlagt arbetar nu omkring 1 700 brandmän med att få bukt med lågorna. Spanien har lånat ut två flygplan och Frankrike har erbjudit tre för hjälp med att vattenbomba bränderna. Från EU är mer hjälp på gång, aviserar kommissionären Christos Stylianides kansli sedan Portugals regering vänt sig till Bryssel med en begäran om assistans.

Svenska utrikesdepartementet har inga uppgifter om drabbade svenskar.

Vi uppmanar svenskar i området att följa lokala myndigheters anvisningar och hålla sig uppdaterad på lokala medier, säger Victoria Bell på UD:s presstjänst.