– Den betyder väldigt mycket för mig. Vi åker på olika konvent och träffas och vi samlar in pengar till exempelvis Barncancerfonden när vi går omkring. För mig har det känts väldigt bra att kunna göra någonting gott med dräkten. Både barn och vuxna kommer fram och blir glada när de ser den.

Han hade varit nere i källaren på Hejdegatan och tittat till dräkten inför cosplay-eventet Närcon i Linköping om cirka två veckor.

– Då var allt där. Men så gick jag ner igen härom dagen. Då var låset uppbrutet och lådan med dräkten var borta.

Artikelbild

| Saknar sin dräkt. Robert Törnströms stormtrooperdräkt är borta efter ett inbrott.

Det är inte vilken dräkt som helst eftersom den är specialbeställd. Den är en naturtrogen kopia från första Star Wars filmen "A new hope" och enligt Robert Törnström kostar den omkring 20 000 kronor att köpa.

Men han tror inte att hans dräkt går att sälja:

– Den är helt formpassad för mig. Det finns inte två likadana stormtrooperdräkter av den här typen. Därför är det nog svårt att sälja den.

Dessutom har den försvunna dräkten vållat en del uppmärksamhet i sociala medier och i cosplay-forum.

Artikelbild

| Nätverket. Dräkten hade han gemensamt med andra Star Wars-fans som klär ut sig och samlar in pengar till välgörenhet.

– Många som intresserar sig för det här känner till den här stölden.

Han är intresserad av science fiction och hade funderat länge på att skaffa dräkten. Nätverket 501st legion är en Star Wars-förening där medlemmarna kan klä ut sig till sina favoritfigurer, men också arbeta med välgörenhet iklädda sina dräkter. I Sverige gör man bland annat insamlingar till kända organisationer. När Linköping gästades av Musikhjälpen fanns flera Stormtroopers på plats och gjorde high five med barn och vuxna, och samlade in pengar.

Artikelbild

| I källaren. Robert Törnström förvarade sin Star Wars-dräkt i källaren. Nu är den borta.

– Jag hade inte köpt dräkten då, men jag har varit med på andra ställen. Stormtroopers är egentligen onda figurer i filmerna. Det är det som är syftet med 501st legion. "Bad guys doing good". Jag mår verkligen bra av det, säger han.

Han har polisanmält inbrottet och även anmält det till sitt försäkringsbolag.

Artikelbild

| Uppbrutet. Låset var uppbrutet och Star Wars-dräkten var försvunnen, berättar Robert Törnström.

Vad sa försäkringsbolaget?

– De skrattade ordentligt."Det är första gången vi tar in en anmälan om en stormtroopers uniform", sa de. Det verkar vara svårt att värdera den, berättar Robert Törnström.