Lokala nyheter

Höjd hastighet i Gamleby

Böter från årsskiftet betalas tillbaka

I går höjdes hastigheten vid Gamleby torg från 30 till 50 kilometer i timman. En juridisk detalj har gjort begränsningen ogiltig från och med årsskiftet. De böter som delats ut betalas tillbaka.
Under fredagen höjdes hastigheten vid Gamleby torg till 50 kilometer i timman. Foto: Hans Brandin
Foto: Hans Brandin
Laddar...

Hastigheten runt området kring Gamleby torg har varit begränsad till 30 kilometer i timmen under flera år. Många har fått punga ut svidande böter för överträdelser.

Den här veckan har polisen gjort flera kontroller och delat ut böter till bilister som haft för bråttom.

- På torsdagen upptäckte vi själva att sträckan inte finns med i riksdatabasen för trafikföreskrifter, berättar teamchefen Sten-Olov Mäki, länstrafikpolisen. Om en lokal trafikföreskrift inte finns i riksdatabasen så gäller den inte. Den här bestämmelsen trädde i kraft vid årsskiftet. Tidigare räckte det med att den fanns i kommunens trafikliggare.

- Det innebär att de som bötfällts från årsskiftet på den här sträckan kommer att slippa böter eller få böterna återbetalda, om de redan är inbetalda.

- Vi ska gå igenom ärendena och skicka över dem till åklagarmyndigheten som i sin tur vänder sig till tingsrätten för att begära att böterna ogiltigförklaras. Det är sannolikt att det blir så att de bötfällda får upprättelse.

- Det här gäller naturligtvis bara dem som kört över 30 men under 50, som är den generella hastigheten i tätort.

I måndags hade polisen kontroll på Storgatan i Gamleby och en av dem som bötfälldes blir mycket glatt överraskad av beskeden.

- Om det här stämmer så är det ett riktigt glädjebesked, säger personen som inte vill träda fram med namn. Jag brukar bara väldigt laglydig men den här gången satt jag och tänkte på annat. Det kostade 2 800 kronor, pengar som jag redan betalt in. En jobbarkompis åkte på 2 400 vid samma tillfälle.

- Det är onödiga pengar och jag har inget att skylla på, men självklart är jag mycket glad i dag, men jag väntar med glädjeskutten tills jag har pengarna i handen.

Kommunen måste göra en ny inmätning av skyltarna.

- Vi gjorde en inmätning när skyltarna sattes upp, säger Kristina Hörnkvist, Västerviks kommun. Nu har vi gjort om den och under tiden måste skyltarna täckas över. Mätningen är levererad och så snart den dyker upp i riksdatabasen så kommer det att vara 30 runt Gamleby torg igen. Det handlar bara om timmar innan hastigheten är återställd.

Här ska kommentarerna till forumet komma in via ajax, fungerar inte detta så har du en gammal webbläsare eller fel inställningar. läs mer här...
 

FRÅGAN

Är du medlem i någon förening?

Ja, flera stycken.
Ja, en.
Nej, inte längre.
Nej, det har jag aldrig varit.

TT:s valkompass


Tipsa VT
Dagens förstasida

Läsarnas bilder augusti
Läsarnas bilder augusti 2014. Foto: Jessica Nord


BILDSPEL PÅ VT.SE
Bildspel från Visfestivalen 2014


valkommen till varlden
Boka en kostnadsfri annons!

Varje lördag publicerar vi bild och text på nyfödda i VT och dygnet runt på vt.se.
Du kan själv dygnet runt boka din egen annons och ladda upp din favoritbild - helt kostnadsfritt.

Vill ni vara med, boka din annons här!

Hjälp med barnfotografering?
Boka enkelt en tid hos Walters Foto, telefon 0490 - 174 50.
Pris endast 99 kronor. 

Sök aktuella bebisbilder här!

Bebisbilder t om vecka 11 2012 - klicka här!  
  familjebokning


Webbkamera i Västervik
webbkameror

VT i mobilen - mobil.vt.se
..Charter
LMS
Hotel