Försvarsmakten lyckades inte få kontakt med militären efter gårdagens attentat i Bamako, men vid lunchtid kunde svenska ambassaden i Mali twittra ut att han var återfunnen.

"Ambassaden har glädjen att meddela att den saknade svensken, efter gårdagens attentat i Bamako, är återfunnen vid liv och god hälsa!", skriver ambassaden.

Försvarsmakten är förtegen om vad som hänt.

Vi har inte så mycket mer detaljer just nu. Vi håller på att reda ut detaljerna nu, säger Jesper Tengroth.

Flera döda

Fyra civila och en malisk soldat dödades i söndagens attack mot lyxresorten Le Campement Kangaba utanför huvudstaden, meddelar myndigheter i Mali som uppdaterat dödssiffran. De civila var gäster på anläggningen, och ytterligare en gäst saknas. Också fem gärningsmän dödades vid attacken.

De civila dödsoffren var en fransk-malisk, en fransk-gabonesisk, en kinesisk och en portugisisk medborgare, säger säkerhetsminister Salif Traore enligt AFP.

Två av offren arbetade för EU.

"Tyvärr kan jag bekräfta att de två offren var EU-kollegor, en malisk kvinna och en portugisisk man", säger EU:s utrikeschef Federica Mogherini i ett uttalande, rapporterar AFP.

Maliska soldater och franska antiterroriststyrkor sändes till platsen sedan boende rapporterat om skottlossning och rökutveckling.

Ingen grupp har ännu tagit på sig attacken, men Malis regering lägger ansvaret på "misstänkta jihadister".

Farligaste FN-uppdraget

I norra Mali rasade ett uppror 2011–2012, innan en fransk truppinsats satte stopp för det, men det har inte blivit lugnt. Attackerna i landet är ofta islamistiskt motiverade. Men norra Mali är också klassisk mark för smugglare av narkotika och cigaretter och många kriminella gäng är aktiva där.

Den pågående FN-insatsen – Minusma – i Mali är FN:s för närvarande absolut farligaste, med ett 80-tal ur personalen dödade i olika dåd sedan 2013.

Det svenska bidraget till Minusma är på ungefär 250 soldater. Huvuddelen av dessa ingår i ett underrättelseförband placerat i Timbuktu i norra Mali, resterande är stabsofficerare vid Minusmas högkvarter i Bamako.