utrikesnyheter

Högerextremist tros ligga bakom dåd

32-åringen som uppges ha gripits för terrordåden i Norge har förbindelser med en högerextrem rörelse. Han har två vapen registrerade på sitt namn. I natt genomförde Oslopolisen en husrannsakan i hans lägenhet.

En kraftfull bomb i centrala Oslo och en massaker på det socialdemokratiska ungdomsförbundets sommarläger.

Norge är i chock efter ett av de blodigaste illdåden som drabbat landet. Minst 17 personer har dött och den siffran väntas stiga, enligt polisen.

Explosionen i Oslo förstörde regeringskansliet, där statsminister Jens Stoltenberg har sitt kontor, och flera andra byggnader. Den inträffade vid halv fyra-tiden i går eftermiddag på Akersgatan i centrum. Länge efteråt brann det på olje- och energidepartementet.

Polisen har bekräftat att minst sju människor mist livet i Oslo, och förödelsen var enorm i kvarteren runtomkring

Två timmar efter bomben kom larmet från Utöya väster om Oslo, där AUF, socialdemokraternas ungdomsförbund, höll sommarläger. En man utklädd till polis sköt vilt omkring sig.

-Det är extremt dramatiskt här, det har skjutits folk, sade Ung vänsters före detta ordförande Ali Esbati, som befann sig på lägret, i telefon till TT.

Lägerdeltagarna flydde i panik. Stämningen var kaotisk. Deltagare gömde sig bakom klippor. Många hoppade i det kalla vattnet och försökte simma ut för att komma undan skotten.

Esbati såg folk springa runt i området.

-Många är ju barn, sade han.

Massakern krävde minst tio liv. Eftersom det befarades att sprängladdningar fanns på ön kunde försvaret inte släppa fram räddningstjänsten. De misstankarna visade sig vara riktiga, då polisen senare hittade odetonerat sprängmedel på ön.

Det fanns vittnen som hävdade att många fler än tio måste ha mist livet på ön och NRK uppger att 22 svårt skadade har förts till sjukhus från ön.

Vid en presskonferens bekräftade polischef Sveinung Sponheim att antalet döda på Utöya väntas öka.

Utöya ligger utanför Oslo i Tyrifjorden, och AUF håller sommarläger där varje år. På ön fanns cirka 560 ungdomar.

-Att man angriper det mest fredliga som finns, ett politiskt ungdomsläger, är speciellt ohyggligt, sade Jens Stoltenberg som efter presskonferensen skulle bege sig till Ullevål sjukhus där de svårast skadade vårdas.

Den gripne är enligt polisen en "etnisk norrman" som är misstänkt för de båda dåden. Två timmar senare hade han identifierats men polisen ville inte uppge vem han är.

-Mannen är villig att föra en dialog med polisen. Men vi vet ännu inget om motivet, sade Sponheim.

I natt namngavs 32-åringen av flera medier, och flera hade även bilder på den misstänkte mannen. Detaljerade uppgifter om honom och hans kopplingar till högerextrema kretsar cirkulerade på internet. Men Are Frykholm på norska motsvarigheten till Åklagarmyndigheten kunde inte bekräfta att det var den namngivne mannen som gripits på Utöya.

Beväpnade poliser i skottsäkra västar spärrade i natt av en adress på en gata i västra Oslo. De boende i uppgångarna intill evakuerades innan polisen sökte igenom lägenheten, där 32-åringen enligt uppgift bor.

Polisen kom med vapen och allt. De sade att jag måste evakueras på grund av det som hänt i Oslos centrum. Jag är väldigt skakad, säger Helena Jazwik till NTB.

Den 32-årige man som pekas ut som den gripne beskrivs som nationalist och islamfientlig.

Enligt VG är han aktiv på flera nätsidor skriver han att politik i dag inte handlar om kapitalism mot socialism utan att kampen står mellan nationalism och internationalism. Han har också kritiserat svenska tidningsartiklar för att de inte varit "tillräckligt" kritiska mot islam.

På Facebook säger han att han är direktör för en egen firma.

Norska polisen misstänker att det rör sig om inrikesdåd riktat mot Norges politiska system, och polisen känner till vilken miljö han är hemmahörande i.

Liliana Alexandersson från Örebro arbetar på ett call center i Oslo, ett tiotal meter från regeringsbyggnaden. Hon var på väg hem när explosionen inträffade.

 

FRÅGAN

Hur tittar du på tv?

På min tv-apparat.
Via olika playsidor.
Via app i mobil eller surfplatta.
En kombination av alla.

TT:s valkompass


Tipsa VT
Dagens förstasida

Läsarnas bilder augusti
Läsarnas bilder augusti 2014. Foto: Jessica Nord


BILDSPEL PÅ VT.SE
Bildspel från Visfestivalen 2014


valkommen till varlden
Boka en kostnadsfri annons!

Varje lördag publicerar vi bild och text på nyfödda i VT och dygnet runt på vt.se.
Du kan själv dygnet runt boka din egen annons och ladda upp din favoritbild - helt kostnadsfritt.

Vill ni vara med, boka din annons här!

Hjälp med barnfotografering?
Boka enkelt en tid hos Walters Foto, telefon 0490 - 174 50.
Pris endast 99 kronor. 

Sök aktuella bebisbilder här!

Bebisbilder t om vecka 11 2012 - klicka här!  
  familjebokning


Webbkamera i Västervik
webbkameror

VT i mobilen - mobil.vt.se
..Charter
LMS
Hotel