utrikesnyheter

Hämtade bombingredienser i Sverige

Norske bombexperten Per Nergaard är allvarligt oroad av hur okomplicerat det varit för Breivik att få tag i de nödvändiga komponenterna till bomben. En av dem, aluminiumpulver, hämtade han i Karlstad, Sverige.

Per Nergaard uppskattar utifrån Anders Behring Breiviks anteckningar att han haft mycket kort tid på sig att komma undan själv i samband med explosionen i regeringskvarteret i Oslo, skriver norska Verdens Gang. Nergaard, som arbetar vid minavdelningen på hjälporganisationen Norsk Folkehjelp, understryker dock att han bara spekulerar utifrån det han läser i dagboken.

-Om jag tolkar honom rätt är stubinen så kort att han har strax över en minut på sig före explosionen. Han måste alltså ha haft ett flyktfordon i närheten, tror Nergaard.

Bombexperten är också allvarligt oroad av hur okomplicerat det varit för Breivik att få tag i de nödvändiga komponenterna till bomben.

-Han har inte tagit risken att stjäla eller köpa dynamit, och därför framställt primärladdningen själv.

Breivik ska personligen ha hämtat 150 kilo aluminium på Schenkers terminal i Karlstad. Han ska enligt sitt manifest sedan ha malt ner metallen till ett fint pulver.

Aluminiumpulvret ingår som en av ingredienserna i tillverkning av den typ av hemmagjorda bomber som Breivik misstänks ha använt under fredagens dåd för att ge bomben större sprängkraft.

Det skriver Göteborgs-Posten, som fått uthämtningen bekräftad av Schenker.

Den 24 september i fjol köpte Breivik över femton liter av produkten "Rapicon RC Fuel", bränsle som används till bland annat radiostyrda modellplan, skriver Dagbladet. Den typen av drivmedel användes även vid det misslyckade terrordådet mot World Trade Center 1993 och av Oklahomabombaren Timothy McVeigh 1995.

Medlet innehåller 30 procent nitrometan som tillsammans med andra komponenter, däribland konstgödsel, kan bli en kraftfull bomb.

Den norska regeringen har stor brist på kontorslokaler efter bombsprängningen i centrala Oslo i fredags. Bomben förstörde flera departementsbyggnader och det kommer att ta tid innan de återuppbyggts, uppger nyhetsbyrån NTB.

Enligt en beräkning som presenterades på tisdagen finns det behov av 2 000 kontorsplatser. De norska myndigheterna undersöker nu vilka alternativ som finns att tillgå och har fått in en lista på möjliga lokaler.

I görligaste mån vill man stanna kvar i de centrala delarna av staden - men man understryker att det inte utan vidare går att ersätta de tidigare departementslokalerna med vilka kontorslokaler som helst, med tanke på säkerhetsaspekterna.

Det har varslats om att hela regeringsområdet kanske måste byggas om efter sprängningen.

 

FRÅGAN

Tycker du att Fredrik Reinfeldt varit en bra moderatledare?

Ja, väldigt.
Ja, ganska.
Nej, inte så bra.
Nej, verkligen inte.

TT:s valkompass


Tipsa VT
Dagens förstasida

Läsarnas bilder augusti
Läsarnas bilder augusti 2014. Foto: Jessica Nord


BILDSPEL PÅ VT.SE
Bildspel från Visfestivalen 2014


valkommen till varlden
Boka en kostnadsfri annons!

Varje lördag publicerar vi bild och text på nyfödda i VT och dygnet runt på vt.se.
Du kan själv dygnet runt boka din egen annons och ladda upp din favoritbild - helt kostnadsfritt.

Vill ni vara med, boka din annons här!

Hjälp med barnfotografering?
Boka enkelt en tid hos Walters Foto, telefon 0490 - 174 50.
Pris endast 99 kronor. 

Sök aktuella bebisbilder här!

Bebisbilder t om vecka 11 2012 - klicka här!  
  familjebokning


Webbkamera i Västervik
webbkameror

VT i mobilen - mobil.vt.se
..Charter
LMS
Hotel