Kompotten är friskt blandad. Här trängs lampskärmar med kontrollerat silver, korgstolar, tavlor med naturmotiv, finporslin och ett rejält Höganäskrus. Auktionisten Per Gynnerfelt är arrangör. Han jobbar sig raskt igenom sak efter sak med samma goda humör. Trasmattor, korgar, pärlhalsband och målningar får nya ägare. Sofie Engblad och Lovisa Engblad sitter en bit bort i de välfyllda bänkraderna och ropar in en kaffeburk i plast för 50 kronor.

– Det är fin retro, jag gillar den. Jag brukar gå på auktioner, det är något med hela atmosfären, och så kan man fynda lite. Jag brukar titta efter retro, och sedan gillar jag glas, säger Sofie Engblad.

Klubban smäller snabbt. Många prylar går för en femtiolapp, men ibland blir det en liten budgivning.

Artikelbild

| Glada fyndare. Sofie och Lovisa Engblad fyndar en kaffeburk i retrostil.

– Auktioner är populärt och det är tack vare nätauktionerna. Men det är ändå det här som är auktion, när man kan känna och klämma på grejerna, säger auktionisten Per Gynnerfelt.

Finns det någon tydlig trend i vad folk köper?

– Trender har avtagit, det är mer av ett storstadsfenomen. Men i dag är det mycket impulsköp, det är den stora förändringen. Och kristallkronor går alltid, de kan man hänga på dass och varsomhelst, säger Per.

Patrik Johansson jobbar tillsammans med Per, och har noterat att 1950- och 60-tal brukar gå bra.

Artikelbild

– Lite udda saker går alltid, som industrilampor och stringhyllor, säger han.

Under sommaren blir det auktioner ett flertal gånger på olika platser runt om i staden.