Röken stiger ovanför trädtopparna i ett större skogsområde vid Kvarntorp, Segersgärde. En bit in i skogen slickar lågorna marken, och några träd och buskar har fattat eld. Där marken brunnit är marken svart, och röken väller upp mot himlen.
Det är dock inte fråga om någon okontrollerad skogsbrand – utan en naturvårdsbränning, som företaget Sits genomför på uppdrag av länsstyrelsen. Målet är att ge plats för nya djur och arter.
– Vi bränner markvegetationen, tillsammans med att vi tar död på granen. Granen tar mycket näring ur skogen, säger Thomas Aronsson, som ansvarar för eldningen tillsammans med ett gäng kollegor.
Han tycker att det känns kul att göra en insats för naturen.
– Jag har världens bästa jobb!
På plats finns också Jerry Svensson, reservatsförvaltare hos länsstyrelsen. Han berättar att eldningarna gör att skogen blir öppnare, luftigare och mår bättre.
– Vi får in nya arter, till exempel svedjenävan. Det blir också mer skalbaggar och insekter, och när vi får mer insekter så får vi in mer fågelarter.
– Den vitryggade hackspetten brukar komma som ett brev på posten när vi eldat, flikar Thomas Aronsson in.
Länsstyrelsen har genom ett naturvårdsprojekt möjlighet att utföra eldningar i olika naturreservat i Kalmar län. Näst på tur i Västerviks kommun är Kalvö. Men det krävs noggrann planering och rätt förutsättningar för att det ska gå att bränna markerna.
– Det ska vara lagom torrt, och vinden måste vara rätt.