– Jag förstår svenska, men jag pratar inte så bra än.

Mohamad Askandar svarar på frågor inför publik från Joakim Jansson. Han berättar att han, och hans fru, börjat en språkutbildning på folkhögskolan i Vimmerby där de lär sig svenska. Inte bara vardagsspråket, utan också medicinska termer. De är båda läkarutbildade, och hoppas att om några år kunna vara yrkesverksamma i Sverige. När VT pratar möjliga arbetsplatser i framtiden för hans del så nickar han när vi nämner Västerviks sjukhus. Han låter mer tveksam när vi säger Linköping.

– Vi vill bo kvar i Loftahammar. Våra barn trivs här. Vi gillar Loftahammar, Gamleby och Västervik.

Artikelbild

| Trivs. Mohammar Askandar och hans fru Eithar Alyosef trvis i Loftahammar. Här syns de med barn Zain, Ameer och Soso.

Familjen kom till Loftahammar för drygt ett år sedan, som en del av ett omtalat projekt. Ett antal Loftahammarsbor såg hur andra orter fylldes nära nog till bristningsgränsen. Gamla kursgårdar och vandrarhem blev asylboenden. Till Loftahammar kom däremot inte några flyktingar. Samtidigt tyckte man att man hade kapacitet. Här var det bara välkommet med ytterligare några barn i skola och barnomsorg.

Man rekryterade tre familjer, och en ensamstående mamma med barn.

Processen var inte enkel. Projektet motsvarade inte i alla lägen myndigheternas regelverk.

Nu ett år senare är en av initiativtagarna, Torgny Kindh, mer positivt inställd till myndigheterna. Han pekar ut några myndigheter som han tycker har agerat flexibelt och snabbt: Kommunen, försäkringskassan och arbetsförmedlingen.

Ett år senare bor familjerna kvar i Loftahammar. De vuxna går i utbildning. Några på Gamleby Folkhögskola, två på Vimmerby folkhögskola och tre på Gamlebygymnasiet där de utbildar sig inom de gröna näringarna.

– I somras gjorde de praktik på Trädgårdsbergs gård och Svingens gård, berättar Britt-Marie Stenbeck, som summerade det första året för publiken.

Hon konstaterar att den svenska sommaren inte visade sig från sin bästa sida, men att barnen ändå var flitiga i simskolan.

I dag ett år senare har den syriska skaran i Loftahammar till och med utökats något. Bröderna till en av inflyttarna har flyttat till Loftahammar från Hultsfred. Hultsfred har de senaste åren tagit emot ett stort antal flyktingar, varav många anhöriginvandrar som flyttat till kommunen spontant. Följden har blivit bostadsbrist och trångboddhet. I Loftahammar fanns det bättre bostadsmöjligheter.