Den psykiska ohälsan bland unga ökar. S:t Lukasstiftelsen i norra Kalmar län, där Västervik ingår, vill göra något åt det. I Västervik arbetar man på ideell basis med hjälp av volontärer, bland annat med samtalsstöd.

Det berättar ordförande Violet Petersson under träffen på Mejeriet i Västervik.

– Vi har bland annat en chatt varje måndag dit man kan höra av sig med sina funderingar kring måendet och livet. Varje gång får vi mellan 60 och 80 samtal, den här hjälpen behövs, säger hon.

Nu ska stiftelsen försöka få till en dag till för chatten, som heter Nicodemus, och försöka locka till sig fler volontärer. Behovet är väldigt stort, berättar Violet Petersson.

– I dag är vi elva stycken i området, sju av dessa finns i Västervik men vi behöver fler.

Träffen under tisdagen samlade elever på Komvux och personer som arbetar med stöd till unga vuxna och unga.

En av talarna var Karin Enqvist, som bland annat är socionom och psykoterapeut. Hon har länge jobbat med ungas psykiska mående och har skrivit en bok tillsammans med journalisten Helene Lumholdt. Den heter Limbo, och handlar om de unga som fastnat i gränsen mellan ungdomen och vuxenlivet, och varken kommer framåt eller bakåt. Det kan leda till ångest och depression.

– Det har skett en förskjutning. Övergången till vuxenlivet räknades under åttiotalet ligga på 21 år. Under 2008 hade det ökar på till 28 år. Många fastnar mitt i klivet över och kan varken gå tillbaka eller framåt. Det kan bland annat bero på föräldrarnas oförmåga att släppa taget om sina barn, sade hon.