Under yrkeslivet var han lantbrukare i Stämshult, Hjorted, men trots ett fysiskt krävande arbete hade han ändå gott om energi över att engagera sig i olika samhällsfrågor.

Gatlyse till Stämshult och högstadium i Ankarsrum var två frågor som han med framgång engagerade sig i, men de var långt ifrån de enda.

Under årens lopp blev det ett stort antal insändare i Västerviks-Tidningen. Tage följde med intresse samhällsutvecklingen och röt ifrån, när det var något han inte gillade. Kontanthantering, vårdköer och kollektivtrafik var några frågor som han drev på slutet.

När han inte såg att skriva på skrivmaskinen längre, fick han hjälp av oss på VT. Vi skrev ner de insändare han lämnade muntligt i telefon. Han visste precis vad han ville ha sagt, så även om han improviserade, var det som om han läste från ett papper.

Sonen Ola Jonsson säger till VT att tre stora intressen för hans pappa var skogen, jordbruket och politiken.

– Han var odalman, och det var något som han var väldigt stolt över. Han hade en kolossal fysisk. Han var vältränad, men inte utsliten.

Tage engagerade sig i olika frågor, under olika skeden i livet, men han följde också med i nyhetsflödet och hittade nya ämnen att kommentera efterhand.

Upp i 90-årsåldern var han fortfarande aktiv på sin kolonilott på Långrevet i Västervik, fast han då hade hunnit bli nästan blind.

Undertecknad hade kolonilott på samma ställe som Tage under tio år, och minns hur han strävade med fulla skottkärror och tunga vattenkannor, utan att låta sig hindras av sin dåliga syn.

Någon hjälp ville han absolut inte ha, men gärna en pratstund.

Bland potatis och rädisor fick de brandgula ringblommorna vildså sig. Dem plockade han buketter av och tog hem till lägenheten, liksom favoritblomman, gladioler.

Ett tydligt minne från de sista åren är hur han skär av några stänglar av de praktfulla blommorna för att överraska en vän med.

– Jag tycker att man ska ge blommor till folk när de lever. Inte bara när de är döda, sa han bestämt.

Tage Jonsson flyttade in till stan och en lägenhet på Långrevet år 2000, efter många år mjölkbonde i Stämshult.

Han blev änkling tidigt och sörjs närmast av fyra barn med familjer.