Svenskarna handlar mycket nya kläder. Närmare 12,5 kilo nyproducerade kläder och hemtextilier per år.

– 11 000 liter per jeansbyxa, hur mycket är det? Lika mycket som 70 stycken välfyllda badkar faktiskt, och jeansen produceras ofta i länder där man brottas med att få fram tillräckligt med rent vatten till invånarna. Till ett par jeans som inhandlas second hand går det inte åt något vatten alls. Eftersom svenskarna köper miljontals par jeans varje år spelar dessa siffror stor roll, säger Emma Enebog, hållbarhetschef, Myrorna i ett pressmeddelande.

Motsvarande del second hand-köpta kläder och textilier är 0,9 kilo. Enligt Myrorna skulle varje person kunna spara 8100 liter rent vatten om siffrorna var de omvända.

Enligt en undersökning som Yougov tagit fram säger 4 av 10 svenskar att de handlar second hand för miljöns skull och 1,2 miljoner anger att de vill handla mer second hand.

– Vi tror att man kan behöva lite utbildning för att komma i gång med att handla secondhand och visa på att det kan vara enklare än vad man tror. Därför gör vi en informationskampanj i höst, där vi berättar om jeansens klimatpåverkan och hur viktigt det är att få många fler att handla sina jeans second hand. Vi är övertygade om att konsumenterna vill göra gott! säger Emma Enebog.