Förra året lyckades man i kommunen samla in nära 189 000 kronor. I år siktar Lars-Åke Lindbom, som är kommunsamordnare för Världens barn, på det dubbla.

– Det vore inte orimligt tycker jag. Vi ligger på åttonde plats i länet och skänker 5,20 kronor per kommuninvånare, jag tror att vi kan bättre, säger Lars-Åke Lindbom.

Han jämför med Hultsfred som ligger i topp. Där samlar man i snitt in 21,70 kronor per kommuninvånare.

– Av någon anledning har vi ännu inte fått med oss näringslivet här i kommunen, det har man lyckats med på andra orter.

Antalet insamlingsbössor har blivit färre med åren då allt färre engagerar sig ideellt. Mindre kontanter i omlopp gör det också svårare att få in pengar genom att skramla med bössa.

– Därför kör vi med Swish också. Då är det viktigt att man skriver sin kommunkod.

Man prövar även nygamla grepp.

– Den 4:e oktober anordnar vi en konsert i St Petri kyrka med bland andra Lifvens. De skänker sitt gage till Världens barn, säger Lars-Åke Lindbom.

Även i Gamleby anordnas aktiviteter, då den 7:e oktober. Bland annat blir det loppis, våffelservering och "spring och gå-lopp" i Gamleby centrum.

Insamlingen Världens barn är ett insamlingsarbete som flera biståndsorganisationer samarbetar kring. I Västerviks kommun är det bland annat Rädda Barnen, Röda Korset och Svenska kyrkan. De insamlade pengarna går till biståndsprojekt för utsatta barn runt om i världen.