– De senaste dagarna har det verkligen hänt saker, säger bolagets marknadschef Johan Lindwall.

De som hoppas på Gotlandstrafik mellan Västervik och Gotland kastades mellan hopp och förtvivlan i höstas.

Efter förra säsongen kunde uppstickaren Gotlandsbåten AB summera en första säsong med två plus, och ett stort minus. Trafiken hade fungerat näst intill prickfritt, man hade bidragit till att antalet resande till ön ökat ­– men... Konkurrensen med etablerade Destination Gotland blev hård. Gotlandsbåten kunde sälja biljetterna till de priser man kalkylerat med.

I höstas meddelande Gotlandsbåten att man tog time out. Två veckor senare kom beskedet: Destination Gotland vill testa trafik från Västervik sommaren 2017.

Johan Lindwall tycker att den inledande biljettförsäljningen ser lovande ut. Han vill inte sätta upp något säsongsmål för biljettförsäljningen till och från Västervik.

– Det mål vi har satt upp är att vi vill ha lika många resande i år, som vi och Gotlandsbåten hade tillsammans förra året. Då hoppas vi att Västervik ska stå för en stor del, säger han.

I år kommer det att vara möjligt att resa till Gotland över dagen. Man åker tidigt på morgonen och återvänder sen kväll.

– Där tror vi att vi kommer att få se en del spontanbokningar som kommer att vara beroende av vädret, säger han.

Nu har Destination Gotland börjat marknadsföra den nya förbindelsen på allvar. Framförallt riktar man in sig på kunder i Västerviks- och östgötaregionen.

Dessutom finns det en bredare förhoppning att få de många utländska turister som besöker Småland att göra en avstickare till Gotland.

I Västervik talar man om Vimmerby, Västervik och Gotland som en framtida turistregion. Är det en god idé?

– Absolut! En säljare från oss har varit över på fastlandet och besökt Västervik, Astrid Lindgrens Värld och Kolmården, säger Johan Lindwall.

Även om det stora målet är att locka turister till Gotland så konstaterar han gotlänningarna också är en kundgrupp.

– De skulle kunna åka till Astrid Lindgrens Värld via Västervik, och kanske åka via Oskarshamn på tillbakavägen, säger han.