Noa Lundsten gillar problemlösning, matematiska formler och algebra. Matematikintresset har vuxit rejält på senare år och de senaste två åren har hon valt att läsa extra matematik som elevens val.

– Eleverna kallar elevens val för Supermatte, berättar Noa Lundstens matematiklärare Bengt-Inge Nirvin.

Åtta elever har under de två senaste åren läst Supermatte.

Artikelbild

| Stolta. Både eleven Noa Lundsten och läraren Bengt-Inge Nirvin brinner för matematiken. Noas tävlingsresultat är fantastiskt, kommenterar Bengt-Inge.

– Kärntruppen har varit fem elever och det är de fem som har deltagit i Kängurutävlingen, säger Bengt-Inge Nirvin.

Eleverna fick själva välja vilken tid på dagen de ville lösa uppgifterna.

– Vi hade en timme på oss och gjorde provet direkt när vi kom till skolan på morgonen, berättar Noa Lundsten.

Eftersom Kängurutävlingen är internationell och genomförs i cirka 50 länder har representanter från olika länder bidragit med tävlingsuppgifter. Noa Lundsten och hennes kamrater har tävlat mot åttonde- och niondeklassare samt elever som läser första året på gymnasiet.

Artikelbild

| Stolt. Östra Ringskolans Noa Lundsten skulle platsa i matematikens startelva till ungdomslandslaget.

Tävlingsprovet bestod av 24 uppgifter.

– Noa fick 87 poäng av 96 möjliga. De tolv bästa i varje tävlingsklass publiceras på tävlingens hemsida och Noa kom på delad elfteplats i Sverige. Då gäller det att tänka på att det bara är de allra bästa matteeleverna som deltar i tävlingen. Det Noa har gjort är något fantastiskt, säger Bengt-Inge Nirvin.

Han likställer Noas resultat med att kvala in till ungdomslandslaget.

– Det här är lika stort som att platsa i ungdomslandslagets startelva. Jag hoppas att du är stolt, Noa, för det ska du vara!

– Ja, det var väldigt häftigt, jag förväntade mig inte så bra resultat, säger hon.

Noa Lundsten ska börja på gymnasiet i höst. Hon har bestämt sig för att läsa på Naturbruksgymnasiet i Gamleby med inriktning mot häst.

– Jag tycker om att göra praktiska saker, det passar mig inte att sitta i skolbänken hela tiden, säger hon.

Noa Lundsten vill fortsätta att utmana sig själv i matematik.

– Det är utmanande att räkna matte. Och så är jag ganska bra på det. Det blir kul när man är bra på något. Sen har vi en väldigt bra lärare och en bra lärare gör att ämnet blir väldigt mycket bättre, säger Noa Lundsten.

– Du kommer nog att tycka att det är tråkigt på mattelektionerna i höst, tror Bengt-Inge Nirvin och Noa och Bengt-Inge börjar prata om höstens möjligheter att få läsa lite mer utmanande matematik.

– Om det inte löser sig får du komma hit och räkna, säger Bengt-Inge Nirvin.