Nordiska motståndsrörelsen, NMR, har förgreningar som sträcker sig över hela landet. Västervik är inget undantag. Det finns en handfull personer i kommunen som har kopplingar till NMR, och som har mer eller mindre aktiva roller inom organisationen.

I lördags gjorde sig tre av dem synliga i centrala Västervik när de tillsammans med sympatisörer från andra städer hade en manifestation på Storgatan.

VT hade reporter på plats och jag var själv på plats stundvis. Flera tipsare hade hört av sig till oss av oro eftersom det pågick en manifestation till stöd för utvisningshotade afghaner några kvarter bort. NMR:s närvaro var naturligtvis ingen slump. NMR skriver själva på sin hemsida att de hade ett framgångsrikt och väl mottaget möte med Västerviksborna. Jag delar inte den bilden.

Artikelbild

| Förra helgen hade NMR manifestation på Storgatan i Västervik.

Intresset från Västerviksborna att ta del av deras budskap var inte bara svalt, utan tillsynes helt obefintligt. Ingen stannade för att lyssna på dem. Ingen tog emot deras flygblad. Någon som gick förbi väste ”glöm det” när ett flygblad sträcktes fram. Någon annan blängde på en av nazisterna och sa ”aldrig att jag tar emot det där”. Därefter blev stämningen något mer hätsk och någon ringde polisen. Efter bara cirka 45 minuter packade de ner sina flaggor och lämnade platsen.

Jag är glad över att det inte blev värre än så.

Ryktet om NMR:s närvaro spred sig fort och flera personer, främst från vänsterkanten, samlades på Spötorget för att skydda manifestationen som pågick där. Om NMR fått för sig att störa så hade det kunnat sluta illa.

Det var flera år sedan nynazister var så pass synliga i Västervik som de var förra lördagen. De senaste 15 åren har det funnits en eller ett par personer med kopplingar till nynazistiska organisationer i kommunen. Nu är de uppenbarligen några fler. Och de har så klart samma möjligheter som alla andra att yttra sina åsikter. Vi har yttrandefrihet i det här landet, tack och lov. Men nu har de testat sina vingar lokalt och sannolikt insett att deras hatfulla budskap inte flyger här.