SMHI gick nämligen på måndagsmorgonen ut med en klass 1-varning för kuling på Östersjön. Det kan innebära en vindstyrka på någonstans kring 15-25 meter per sekund.

– Nu räknar vi med att vindarna blir runt 14-18 sekundmeter. Personligen skulle jag inte ge mig ut på sjön, det kan bli blåsa uppemot 20 sekundmeter i byarna och det påverkar småbåtarna. Det står också i konsekvenserna på våra varningar att det kan vara farligt för fritidsbåtar och små yrkesfartyg att färdas till havs, säger Marie Staerk, meteorolog på SMHI, till tidningen.

Dessutom väntas flera regnområden komma in – över både Kalmar och Östergötlands län.

Artikelbild

– Det ska bli blåst, regn och ruskväder. En påminnelse om att vi byter årstid och att hösten knackar på dörren, säger SMHI:s meteorolog Mats Andersson till P4 Kalmar.

– Men rent meteorologiskt är vi inte där riktigt än. Det krävs ju att medeltemperaturen är lägre än tio grader under fem dagar i sträck, påminner Marie Staerk.

Vid lunchtid beräknas ett regnområde komma in över Kalmar läns västra delar och det rör sig sedan österut. I Östergötland drabbas först området kring Vättern och under eftermiddagen och kvällen kommer regnet på allvar in över stora delar av länet.

– Regnet kommer att vara väldigt ihållande under eftermiddagen och det fortsätter vara ostadigt under de närmaste dagarna och skurarna kommer avlösa varandra, men inte lika många som under måndagen. Det drar också in svalare norrifrån i slutet av veckan, säger Marie Staerk.

Låter som den där meterologiska hösten snart är här?

– Ja, det känns så, det gör det.