Sjukhuset stänger avdelningar – igen

Även i år väljer Västerviks sjukhus att minska antalet vårdplatser under sommarmånaderna.

Sommartider. Även i år minskar Västerviks sjukhus på sina vårdplatser under sommarmånaderna.

Sommartider. Även i år minskar Västerviks sjukhus på sina vårdplatser under sommarmånaderna.

Foto: Ellen Kindstrand Nielsen

Västervik2016-05-10 05:30

– Vi har dragit ner på verksamheten sommartid under flera år. De senaste två åren har vi stängt avdelningar och så blir det även i år. Vi stänger en hel kirurgavdelning och drar ner på platserna på ortopeden. Totalt handlar det om 30 till 35 vårdplatser, säger Henrik Holmberg, sjukhuschef.

Han berättar att erfarenheterna från tidigare år varit att man kunnat upprätthålla verksamheten på ett rimligt sätt – trots neddragningarna.

– Det är förstås en bekymmersam situation, men inte ohanterbar. Personalen sträcker på sig och anstränger sig till det yttersta för att det ska fungera. Och ingen patient kommer att få sämre vård på grund av detta.

I dag råder brist på sjuksköterskor inom landstinget. I Västervik finns ett 30-tal vakanta tjänster och svårast är det att hitta specialistutbildade sjuksköterskor, exempelvis barnmorskor, IVA- och operationssjuksköterskor. En del av bristen löser man via bemanningsföretag och genom att pensionerad personal går in och jobbar extra.

– Men det är klart att det blir en väldigt ansträngd situation. Framför allt är det svårt att planera inför sommaren när man inte har hela bilden klar för sig, säger Henrik Holmberg.

Lena Segerberg (S) är landstingsråd med ansvar för sjukhusvård och hon anser att neddragningarna är nödvändiga med tanke på situationen.

– Bilden i år är ungefär samma som förra året och det fungerade över förväntan då, även om det förstås är en tuff situation för den personal som finns. Men jag kan ändå påstå att vi kunnat hantera patientsäkerheten.

Åtgärderna är dessutom ett sätt att göra det möjligt för den befintliga personalen att ta ut sin sommarsemester i största möjliga utsträckning.

– Jag är övertygad om att vår personal vill ha de semesterperioder som är i dag. Det hade inte varit något problem om vi haft full bemanning resten av året. Det är det vi måste komma tillrätta med. För då kan man få ut sin semester på ett helt annat sätt och den ordinarie personalen behöver inte slussa in de nya, mer oerfarna, säger Lena Segerberg.

Mattias Johnson, representant för Vårdförbundet Västervik, är kritisk till åtgärderna.

– Personalen går redan på knäna och när vi tackar ja till jobb och skjuter på vår semester för att verksamheten ska kunna fungera blir det givetvis ännu mer slitsamt för personalen, säger han.

Han har förståelse för att sjukvården, som den dynamiska verksamhet den är, ibland tvingas ta till åtgärder för att klara vissa situationer under en begränsad tid.

– Men det får inte sättas i system, och det tycker jag att det har gjorts de senaste åren, säger Mattias Johnsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om