Slår fortfarande maskinerna

För 20 år sedan tröttade ett antal hästintresserade människor runt Hummelstad att köra till Gamleby, Västervik eller Vimmerby för att komma till en ridklubb. De bildade sin egen förening – Hästsällskapet Falken.

Nöjda arrangörer. Renée Knutsson och Lisa Kling berättade om hur Falkens Hästsällskap utvecklats genom åren.

Nöjda arrangörer. Renée Knutsson och Lisa Kling berättade om hur Falkens Hästsällskap utvecklats genom åren.

Foto: Ulrik Alvarsson

Hummelstad2016-06-12 17:30

Byn Hummelstad är egentligen inte stor nog för ett eget ridsällskap. De 70 aktiva medlemmarna kommer från ett stort upptagningsområde. Ordförande Lisa Kling räknar upp orter som Blackstad, Hjorted, Totebo och Ankarsrum.

– Vi har medlemmar från Västervik också.

Till beslutet hörde att man kunde känna sig lite utanför i de större klubbarna när man kom utifrån. En annan tanke var att med en egen förening skulle utövarna får större frihet att välja sina egna tränare.

Namnet Falken hör ihop med platsen. Ridbanan var längre tillbaka fotbollsplan för Falkens IF, men när fotbollsklubben gick samman med Blackstad så fanns det ledig mark. Sedan dess har ridanläggningen byggts upp i etapper.

– Vi har byggt allt eftersom vi har haft råd, och medlemmarna har haft tid. Det har gått stötvis, säger vice ordförande Renée Knutsson.

Jämfört med de större föreningarna saknar Falken ridskola. Däremot har man tävlingsverksamhet, men viktigast enligt Lisa och Renée är klubben som en mötesplats för hästintresserade i bygden.

På söndagen var det officiellt jubileum. Programmet var sammansatt med en baktanke.

– Vi vill visa hur användbar hästen är, säger Lisa Kling.

Det betydde alltifrån ponnyridning för de minsta och tävling i full galopp till mer plojbetonade uppvisningar. Publiken fick också se hur hästen än i dag gör nytta i skogen.

Många tror kanske att ardennern har tjänat ut i skogsbruket. Så är det inte enligt Annelie Svensson från Vimmerby.

– I dag finns det ett 30-tal personer i Sverige som jobbar heltid med skogsarbete med häst.

Hästen är överlägsenmaskinerna på flera områden. På hyggen där man precis satt plantor, i sank mark eller platser där det finns fornlämningar är hästen ett bra alternativ när man inte vill skada marken.

– Hästar används också vid avverkningar på fritidshustomter där det kanske inte finns plats för en maskin, säger Annelie Svensson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om