Alla ska kunna hitta en livsstil med rörelse i vardagen, som gör att de mår bra. Det är en av målsättningarna för idrottsläraren Andreas Lindahl, som jobbar på Ellen Key-skolan i Västervik. Under den här veckan har träning och idrott fått extra stor plats i undervisningen, då alla elever haft en "hälsovecka".

Men inte bara träning har stått i fokus. Hälsa är ju så mycket mer.

– Det handlar även om sömn och om kost, det finns jättemånga olika aspekter som vävs ihop, säger Andreas Lindahl.

Artikelbild

| Jennifer Johansson och Hanna Rosenmüller är elever på Ellen Key-skolan som varit med under veckans hälsovecka. De sysslar båda med träning på fritiden, Jennifer med badminton och fotboll, Hanna med dans.

Under hälsoveckan har eleverna bland annat fått testa på qigong-pass och gymträning, och lyssnat på föreläsningar med olika teman. Bland föreläsarna fanns Steve Johansson, som berättade om varför han valt att vara nykterist, OCR-atleten Tomas Bovinder och Erica Weidenstolpe, som tävlar i bodyfitness.

Föreläste under fredagseftermiddagen gjorde även kampsportaren Irman Smajic, som bland annat vunnit VM-guld. Eleverna fick följa med på hans resa in i MMA-världen – som inleddes först när han passerat 30.

– När jag fyllde 30 år vägde jag 40 kilo mer än nu, 155 kilo. Jag hade en dotter på två år, och när hon sprang hann jag inte med. Jag kände att det är dags att göra något, säger Irman Smajic.

Bara några år senare befann han sig i det absoluta toppskiktet inom sin sport, med flera mästerskapsmedaljer på sin meritlista.

Artikelbild

| Erica Weidenstolpe tävlar inom bodyfitness, som är en slags bodybuilding.

Fokus på uppgiften, hård träning och att satsa på något man tycker är kul menar Irman Smajic är nyckeln för att lyckas inom en sport.

– Vill du vara en elitidrottare, då krävs fokus. Du måste träna mycket. Inget kommer gratis.