Västerviks hamn kan få alkobommar

Västervik Västerviks hamn finns med på listan över de hamnar där Trafikverket vill införa alkobommar. Om förslaget går igenom kan bommarna införas under nästa år.

Trafikverket har kommit med ett förslag om att alkobommar ska införas i 23 svenska hamnar, bland andra Västervik och Oskarshamn. Alkobommarna är en alkoholkontroll där bilföraren som kör av färjan får åka fram till en bom och blåsa i en slang. Om man är nykter får man åka igenom, om man har alkohol i utandningsluften så får man vänta på hamnpersonal eller polis.

Anders Jonsson, vd för Smålandshamnar AB som äger hamnarna i Västervik och Oskarshamn, säger till VT att han inte har hört talas om förslaget men att han välkomnar det. Tidigare har man pratat om alkoholbommar i hamnar där man har internationell trafik och att man nu även vill införa dem i hamnar med nationell färjetrafik är positivt, säger han.

– Jag ser inget problem med det alls, det ska bara lösas infrastrukturmässigt.

Anders Jonsson säger att det är viktigt att det inte blir stopp i bilfilerna om en bilist åker fast i kontrollen. Men om man bara kan lösa den frågan så ser han inga hinder.

– Tekniken finns så det är bara att bygga om. Ju mer säkerhet desto bättre, jag välkomnar förslaget.

Om förslaget godkänns av regeringen kan bommarna börja byggas under 2018.

 
 
  • Lokalt
  • TT
  • Mest lästa

Västervik