Det är drygt två månader sedan familjen Öhrs hus i Gunnebo brann ner till grunden. Det har varit två månader av sjukskrivningar, depressioner och malande tankar på vad som hände och kunde ha hänt. Jimmy, Veronica och barnen Anton och Johanna förlorade inte bara sitt hem utan även allt som ryms i ett hem. Foton, betyg, pokaler, vigselbevis, allt gick upp i rök den där torsdagskvällen.

Den första tiden bodde familjen Öhr hos Veronicas mamma och efter ett tag fick de genom Bostadsbolaget tag i en hyreslägenhet på Långrevet i Västervik som var tillfälligt ledig. Den första augusti ska en ny hyresgäst flytta in och efter det vet inte familjen var de ska bo.

– Vi har ringt runt till varenda hyresvärd, det finns ingenting. Det är kö överallt, säger Veronica.

Artikelbild

| Lånebostad. Veronica och Jimmy Öhr förlorade sitt hus i en brand i april. Nu bor de i en tillfällig lägenhet i Västervik men den sista juli ska de flytta ut. Var de då ska bo vet de inte.

Försäkringsbolaget har en krislägenhet men också den är upptagen. Och orken finns inte där.

– Vi har inte orkat göra så mycket. Man blir tom. Jag är mest bara trött och sover, säger Jimmy.

Allt är dock inte nattsvart, efter branden har familjen fått mycket möbler och annat av folk. Många har hört av sig och undrat om familjen behöver något.

– De har verkligen brytt sig, säger Veronica.

Artikelbild

| Tomt. Familjen förlorade allt i villabranden i Gunnebo. Jimmy Öhr säger att han känner sig tom och att han mest bara sovit sedan branden.

Av enheten för försörjningsstöd på Västerviks kommun har de fått höra att de inte kommer behöva bli bostadslösa efter den sista juli, men hur det skulle lösa sig är inte helt klart. Veronica säger att de fick höra att de ska återkomma i mitten av juli.

– Vi är inte oroliga ekonomiskt men vi behöver en fast punkt.

– Något som är tryggt, där man kan sätta upp tavlor och må bra, säger Jimmy.

Han pekar på väggen bakom soffan där en ensam tavla hänger och säger att han i alla fall orkade sätta upp den, just för att det ska kännas lite mer som ett hem.

De har tittat lite på lediga hus men de flesta inom deras prisklass är i behov av renovering, något ingen i familjen orkar ta tag i. Att köpa hus är dessutom inget de vill göra så här snabbt, det ska vara ett väl genomtänkt beslut. Veronica säger att de gärna bor i lägenhet, huvudsaken är att hela familjen får plats.

– Vi behöver få bo som en familj igen, säger hon.

Jörgen Olsson, socialchef i Västervik, säger att kommunen måste se till att en familj inte bara lämnas vind för våg vid exempelvis en brand. Det är främst provisoriska lösningar han tänker på, men i det långa loppet skulle kommunen kunna hjälpa till att försöka hitta ett permanent boende.

– Vi måste se till att en familj med barn har tak över huvudet. Oftast går försäkringsbolaget in och täcker kostnaderna, då måste vi försöka hjälpa till att hitta någonstans att bo.