Hygien i omsorgen ska kontrolleras hårdare

Den kommunala vården och omsorgen behöver jobba mer med att se efter så att reglerna för vårdhygien efterlevs. Det slår en rapport fast.

Socialchef Jörgen Olsson säger att vårdhygien ska bli en av punkterna i socialförvaltningens internkontroll under året som kommer.

Socialchef Jörgen Olsson säger att vårdhygien ska bli en av punkterna i socialförvaltningens internkontroll under året som kommer.

Foto: Ulrik Alvarsson

Västerviks kommun2019-11-07 18:00

Kommunen har anlitat vårdhygieniskt utbildad personal från Region Kalmar Län för att gå igenom vårdhygienen i kommunens verksamheter.

Hygienronder, och uppföljande besök, har gjorts på fem äldreboenden i kommunen. Slutrapporten från projektet visar att det finns den del att gå vidare med.

Kommunen har riktlinjer för hygienen, däremot konstaterades att det inte görs uppföljningar och mätningar av hur riktlinjerna efterlevs. Vid besöken i verksamheterna upptäcktes en rad snedsteg: Nagellack, nagelförlängningar, en klocka, ringar, ej uppsatt hår och avsaknad av plastförkläde vid vissa vårdmoment. I rapporten riktas också kritik mot att utrymmen på boenden har brister.

Samtidigt får personalen i de inspekterade verksamheterna beröm i rapporten. Vid de uppföljande besöken syntes stor skillnad.

Socialchefen Jörgen Olsson säger att under året som kommer så ska vårdhygienen bli en av punkterna i verksamhetens interkontroll.

– Det, och ytterligare utbildning.

Varför finns de här bristerna? När man besöker ett sjukhus så verkar medvetenheten om hygien vara väldigt stor.

– Jag tror att det är en fråga om tradition, svarar Jörgen Olsson.

Ett exempel är att kommunal personal under lång tid fått stå för egna arbetskläder. Då är det svårare att ha rutiner för hur kläder ska hanteras för att undvika smittspridning och infektioner. En annan skillnad är att mycket av den kommunala verksamheten äger rum i brukarnas hem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!