Med ny musik säger de sitt om konsumtionshets

Fyra av fem av bandets medlemmar kommer från Västervik. Nu är Causeries återigen aktuella med nyskriven musik.

Bandet Causeries består av Jonas Nilsson, gitarr, Sebastian Anderot, synt, David Nilsson, trummor, Andreas Järvenpää, sång, och Rasmus Lindblom, bas.

Bandet Causeries består av Jonas Nilsson, gitarr, Sebastian Anderot, synt, David Nilsson, trummor, Andreas Järvenpää, sång, och Rasmus Lindblom, bas.

Foto: Pressbild

Västerviks kommun2019-11-28 10:00

Indie-rockbandet Causeries bildades 2010 när ett gäng musikintresserade Västerviksgrabbar flyttade till Göteborg strax efter att de avslutat sina gymnasiestudier. 

– Sedan dess har vi gått igenom lite olika skepnader och tar nu ett nytt avstamp kan man säga, säger bandets gitarrist, Jonas Nilsson, över telefonen. 

Deras nya singel och video "Unisex guns" släpps på fredag, Black friday, som en motreaktion på köphysteri. 

– Temat är att vårt digitala liv går till överdrift, all riktad reklam som vi översköljs av och pågående konsumtionshets som vi tycker har gått för långt.

I februari släpps en EP, gruppens tredje, med samma namn som singeln. Totalt är det tre låtar.  

– Vi har spelat mycket live och nya skivan har ett högre tempo och mer av ett livesound än tidigare plattor. Vi ville ha det rockigt och energiskt. 

Viktiga influenser har varit The Cure, Joy Division, Interpols första platta och tidiga Bloc Party. Jonas Nilsson förklarar att gruppen har arbetat med ingredienser som stämmer med den musikriktning de är på väg mot.

Det var tidigt 2019 som låtarna skapades. Alla i bandet är involverade från start och tillsammans skulpteras musiken. För texter står Andreas Järvenpää. Under våren åkte Causeries till Dals Långed för att spela in.

– Det var roligt, inspirerande och med fullt fokus. Vi hade bara två helger på oss för de tre låtarna. 

För slutproduktion, mixning och mastring, står Welfare Sounds i Göteborg. En musikstudio som bland annat arbetat med Håkan Hellström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!