Så många struntar i avtalade tider i vården

Vid 3 619 tillfällen hittills i år har patienter inte dykt upp till sina bokade tider på Västerviks sjukhus.

Uteblivna patientbesök har blivit en fråga som diskuterats i regionfullmäktige under hösten. Moderaterna föreslår höjda straffavgifter vid uteblivna besök i vården.

Uteblivna patientbesök har blivit en fråga som diskuterats i regionfullmäktige under hösten. Moderaterna föreslår höjda straffavgifter vid uteblivna besök i vården.

Foto: isabell Höjman/TT/Arkiv

Västerviks kommun2019-12-02 06:00

Siffran motsvarar 1,8 procent av samtliga bokade besök, det har legat förhållandevis konstant under många år.

– Totalt rör det sig om 2 805 patienter som uteblivit vilket innebär att vissa har uteblivit flera gånger, säger Malin Jeansson, chefssekreterare vid Västerviks sjukhus.

Anna Michaëlsson är chefsläkare och hon poängterar att det är skattepengar som går upp i rök när patienten inte kommer. De vårdbesök som kostar allra mest är operationer.

– En operation innebär en jättestor uppställning med narkosläkare, narkossköterska, en bokad operationssal, kirurg och kanske en inhyrd operationssjuksköterska. Dessutom plats reserverad på avdelning. Kommer då inte patienter är det skattepengar som försvinner i ett svart hål.

Det är däremot ovanligt att man inte dyker upp på sin planerade operation.

Från sjukhusets sida gör man vad man kan för att motverka problemet, förklarar Jeansson.

Bland annat skickas sms-påminnelser, om patienten själv vill det.

– Inför operation är det också vanligt att man ringer upp och kollar att patienten är frisk. Men det görs främst när det gäller barn där det är vanligare med sjukdomar.

Problemet med uteblivna patientbesök har blivit en fråga som diskuterats i regionfullmäktige under hösten.

Från Moderaternas sida föreslår man att straffavgiften för uteblivna besök ska höjas från dagens 200 kronor till 500. Och kommer man inte till en planerad operation eller behandling bör det bli än mer kännbart. De föreslår en "bot" på 1 000 kronor.

Mellan januari och oktober månad i år var det 3619 planerade vårdbesök på Västerviks sjukhus som inte blev av. Patienten dök inte upp.
De dyraste vårdbesöken är operationer.
"Men det är trots allt ovanligt att man inte kommer till en bokad operation", säger chefsläkare Anna Michaëlsson .
Mellan januari och oktober månad i år var det 3619 planerade vårdbesök på Västerviks sjukhus som inte blev av. Patienten dök inte upp. De dyraste vårdbesöken är operationer. "Men det är trots allt ovanligt att man inte kommer till en bokad operation", säger chefsläkare Anna Michaëlsson .
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!