I morgon, den 28 oktober, firar vi Bilens Dag. Det Àr den officiella dagen för bilen och den fria rörligheten. Bilen, som har blivit 125 Är, gör livet friare, rikare och enklare. Tack vare bilen kan mobiliteten öka, nÄgot som Àr en förutsÀttning för ekonomisk utveckling, demokrati och högre livskvalitet.
Rörlighet har varit en symbol för frihet i alla tider. Förr var det hÀsten som gav oss friheten, idag Àr det bilen och ibland Àven cykeln och mopeden. Det avgörande Àr att vi kan bestÀmma nÀr och vart vi vill resa. Detta skiljer sig frÄn andra transportslag, dÀr resandet mÄste inordnas efter pÄ förhand beslutade restider och linjenÀt. Tack vare bilen kan vi fÄ ihop vÄr vardag, med arbete, skola och vÀnner. Vi kan Äka och handla, hÀlsa pÄ farmor pÄ landet. PÄ en och samma resa en vanlig veckodag lÀmnar vi datorn pÄ service, köper mat, hÀmtar barnen pÄ dansskolan och lÀmnar ett paket pÄ posten. Bilen bidrar ocksÄ till en mer flexibel arbetsmarknad. Den gör att vi kan bo kvar och arbeta pÄ annan ort.
Förutom att bilen Àr en frihetsmaskin, Àr den ocksÄ föremÄlet som mÄnga Àlskar att hata. TyvÀrr betraktar en del bilen som ett enda stort problem. FrÀmst gÀller det bilens utslÀpp, men Àven andra negativa effekter som buller, olyckor och trÀngsel. Vi borde dÀrför fokusera pÄ hur vi blir av med dessa negativa externa effekter utan att offra mobiliteten och begrÀnsa mÀnniskors möjlighet till rörlighet.
UtslÀppen frÄn nya bilar sjunker i rekordfart i Sverige. Sedan 2005 har utslÀppen av koldioxid frÄn nya bilar minskat med 25 procent. En förklaring till denna snabba positiva utveckling Àr att det inom bilindustrin görs stora investeringar i forskning och utveckling betrÀffande ny miljövÀnlig teknik. Elmotorer och effektiva batterier i kombination med förbrÀnningsmotorer som gÄr pÄ andra eller tredje generationens biodrivmedel gör att CO2-utslÀppen frÄn morgondagens bilar kommer att vara mycket lÄga. NÀr det gÀller buller sÄ Àr elbilarna sÄ tysta att de mÄste av sÀkerhetsskÀl utrustas med nÄgon form av varningsljud . Vidare arbetar fordonsindustrin dagligen med att ta fram aktiva sÀkerhetssystem för att reducera olycksriskerna. TrÀngselproblematiken i vÄra storstÀder kan mildras genom att bygga förbifarter, förbÀttra informationstekniken i trafiken och anvÀnda olika typer av styrmedel.
Bilen Àr en av seklets stora innovationer. Den Àr inte bara ett transportmedel i snÀv bemÀrkelse, utan har ocksÄ en social och kulturell betydelse. Bilen ökar vÄra möjligheter att umgÄs med slÀktingar och vÀnner, att knyta sociala band och ökar vÄra möjligheter att Àgna oss Ät olika aktiviteter. Men den skÀnker oss ocksÄ en enorm kÀnsla av frihet. För den yngre generationen Àr körkortet en symbol för intrÀdet i vuxenvÀrlden. I Sverige har ca 85 procent tillgÄng till bil och bilen Àr en nödvÀndighet för mÄnga att fÄ vardagen att gÄ ihop. Att föreslÄ ÄtgÀrder som försvÄrar eller fördyrar för de som har bil Àr att begrÀnsa mobiliteten för den som bÀst behöver den. Det Àr dÀrför som Bensinskatteupproret, pÄ drygt ett Är, vÀxte till en av Sveriges största namninsamlingar genom tiderna med över 1,1 miljoner namn.
LÄt oss dÀrför fira bilen, denna frihetsmaskin Àr vÀl vÀrd att firas.