debattartiklar

Unga och friska i ett utanförskap

Jag kollade på SVT och Agenda förra söndagen. Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt var med i programmet för att samtala om ett av vår tids största samhällsproblem, ungdomsarbetslösheten. Var det någon mer än jag som slogs av statsministens passiva inställning och ovilja att diskutera faktiska lösningar. Det som i stället pågår är att en allt massivare samling av arbetsgivare och borgerliga tyckare med Centerns Annie Lööf i spetsen kräver en förändring av Lagen om anställningsskydd (LAS) och lägre lägstalöner i kollektivavtalen. Enligt egna utsagor så vill de med detta förbättra företagsklimatet och ge ungdomarna en större chans att komma ur arbetslösheten.

Under det fjärde kvartalet 2011 var närmare 130 000 ungdomar i åldern 15-24 år arbetslösa. En tredjedel av dagens unga som har jobb fastnar i tillfälliga jobb eller anställningar på deltid. Värt att peka på är också att de för det mesta redan i dag arbetar för kollektivavtalets lägsta löner. Dessa unga, friska medborgare hamnar ofta oförskyllt i ett utanförskap där de får en svagare ställning på arbetsmarknaden. De kan inte försörja sig själva. De får heller inte tillträde till det svenska socialförsäkringssystemet där bland annat A-kassan och sjukförsäkringen ingår. Den här problematiken gör också att det nästan är omöjligt för dessa ungdomar att på egen hand kunna skaffa sig en bostad. Varför ska då de som redan idag har lägre löner och ett svagt anställningsskydd få ännu lägre löner och svagare skydd?

Att ungdomar hamnar utanför arbetsmarknaden beror knappast vare sig på ingångslönerna i kollektivavtalen eller på LAS. I stället så handlar det om att regeringens politik för arbetsmarknad och utbildning är usel! Vi måste ha en mycket aktivare arbetsmarknads- och utbildningspolitik för unga! Ungdomar måste känna att de har en framtid! Är det då inte i stället dags att ta Sveriges största samhällsproblem, ungdomsarbetslösheten på allvar? Nuvarande regering med nuvarande arbetslinje gör det inte!

Här ska kommentarerna till forumet komma in via ajax, fungerar inte detta så har du en gammal webbläsare eller fel inställningar. läs mer här...
 
Ledarsidan
Västerviks-Tidningens ledarsida är moderat. Tidningen står fri och obunden från Moderata Samlingspartiet men ansluter till den liberalkonservativa idéströmningen. Den enskilda människans frihet, frihandel och ett starkt civilsamhälle är viktiga ledord för tidningens opinionsbildning.
..
Kontakt

E-post
för insändare och debattartiklar:
torget@vt.se
..
Skriv kortare!
Vi vill ha fler insändare och debattartiklar. Men skriv kort. Då har du större chans att bli läst.
Om du skriver för långt skickar vi tillbaka ditt inlägg eller stryker ner det. I fortsättningen gäller följande:
Insändare: Max 2.000 tecken (knappt en A4), men skriv gärna kortare.
Debatt: Max 4.000 tecken.
     

FRÅGAN

Tror du att det blir nyval i Sverige?

Ja, det tror jag att det blir.
Kanske, det ser osäkert ut.
Nej, så långt går det inte.

Senaste kommentaren

Inlägg av Anna Ståhlberg
Beslut om nyemission till Gotlandsbåten dröjer

Politikerna bloggarCharter
LMS
Hotel