Omsvängningen i opinionen i Norge är väl etablerad. Enligt en aktuell mätning (Norstat juli) är Höyre största parti med över 32 procent medan Stoltenbergs parti inte längre tar sig över 30. Tillsammans med ett Framstegsparti kring 18 procent skulle Höyre kunna samla en absolut majoritet på Stortinget, 93 mandat av 169.
Andra mätningar kan fortfarande ha Arbeiderpartiet som nr 1, men med klar borgerlig övervikt i opinionen. Regeringsskifte i Norge, alltså - om det vore val idag. Men det är ett tag kvar till nästa års stortingsval, och högerledaren Erna Solberg vet som tilltänkt regeringsbildare att regeringsfrågan kompliceras av att de mindre tidigare allianspartierna Venstre och Kristelig folkeparti (båda kring 5 procent) inte vill göra sig beroende av Siv Jensens Frp.
Väl så avgörande för framtiden i Norge kan vara att regeringskoalitionens småpartier tagit stryk av regerandet: vänsterpartiet SV och Senterpartiet pendlar kring strecket i olika mätningar. Deras populism har inte klarat konfrontationen med regerandets verklighet och kompromissande. Kommunister och gröna är knappt mätbara längre. Danmark följer Norge i opinionsvinden. Att döma av julimätningen från YouGov går den liberala oppositionen rejält fram, medan socialdemokraterna backar. Det har inte gått ens ett år efter det senaste folketingsvalet, men redan har statsminister Helle Thorning hunnit bli en av landets minst populära politiker (nr 21). Det tycks som om den dyra klädsmaken inte har hjälpt.
Hennes socialdemokratiska parti har fallit från 25 procent i valet till 16 procent i sommar, medan det tidigare regeringsledande Venstre inte bara är Danmarks klart största parti utan också dubbelt så stort som S, efter en uppgång från 27 procent i valet till nu nästan 34 procent. Eftersom även vänsterkoalitionens socialistparti har rasat ihop under regeringsansvaret - en halvering! - skulle ett val idag ge en klar blå majoritet i procent (57-42), en sensationell omsvängning från de rödas övertag på en halv procentenhet för tio månader sedan.
I Finland är återtåget ännu tydligare. I riksdagsvalet 2011 fick S bara 19 procent och förlorade sedan presidentposten till det största partiet, moderaterna. President Niinistö och statsminister Katainen må ha problem med populister och extremister bland så kallade sannfinländare och den folkliga opinionen kring Europakrisen, men inte utgör S något alternativ till rådande stämningar.
Scenförändringen i Norden borde vara något för statsvetare och opinionsexperter att analysera. Inför nästa svenska riksdagsval kunde Stefan Löfven få hjälp med omvärldsanalysen för att undvika att följa i nordiska partikamraters fotspår. (SNB)