Ny solidaritetsdag för Vitryssland

Sverige och flera andra europeiska länder genomförs idag stödaktioner för den vitryska människorättsrörelsen. Den alltmer försämrade situationen för de mänskliga rättigheterna i Vitryssland bör i omvärlden leda till ett ökat politiskt engagemang. Det skriver Martin Uggla, ordförande Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter

Västervik2012-08-01 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Lördagen den 4 augusti har av människorättsorganisationer i många länder utropats till en internationell solidaritetsdag för det vitryska civilsamhället och särskilt landets människorättsförsvarare. Manifestationer och aktioner av olika slag kommer att genomföras i städer runt om i Europa, inklusive i Sverige.

Att det sker just den 4 augusti är ingen slump. Då är det nämligen exakt ett år sedan Vitrysslands främste människorättsförsvarare Ales Bjaljatski greps av polis i huvudstaden Minsk. Han dömdes senare till fyra och ett halvt års fängelse jämte konfiskering av personlig egendom. Officiellt anklagades han för skattebrott i en rättsprocess som oberoende bedömare betraktade som en ren fars. Den egentliga förklaringen till fängslandet av Bjaljatski är istället hans mångåriga och starka engagemang för demokrati och mänskliga rättigheter i Vitryssland.

I egenskap av ledare för människorättsorganisationen Vjasna - som förbjöds av den vitryska regimen 2003 men ändå fortsätter verka - har han varit en nagel i ögat på Lukasjenkas regim i över femton år. Vjasna dokumenterar och protesterar mot regimens övergrepp och bistår repressionens offer med juridisk och materiell hjälp. Bjaljatski och hans kollegor har också spelat en viktig roll för att avslöja det valfusk som präglat samtliga politiska val sedan Lukasjenka kom till makten, inklusive det senaste presidentvalet i december 2010. Internationellt är Ales Bjaljatski en högt ansedd förkämpe för de mänskliga rättigheterna. Han har exempelvis flera gånger nominerats till Nobels fredspris. I Sverige har han bland annat uppmärksammats genom att 2006 tilldelas regeringens Per Anger-pris som belöning för sitt människorättsarbete.

Men lika uppskattad som Bjaljatski är i demokratiskt sinnade länder, lika avskydd är han av den vitryske diktatorn Aljaksandr Lukasjenka. Efter att under flera år ha trakasserat och hotat Bjaljatski med fängelse slog regimen alltså till och grep honom den 4 augusti 2011. Fängelsedomen är förstås upprörande i sig. Dessutom rapporteras att Ales Bjaljatski utsätts för hård press under sin vistelse i fängelset. Han har drabbats av flera omotiverade disciplinstraff, jämte försämrade möjligheter att ta emot såväl besök som försändelser från anhöriga.

Genom att idag manifestera vårt stöd för dem som verkar för demokrati i Vitryssland vill vi inom den europeiska människorättsrörelsen uppmärksamma deras modiga arbete. Samtidigt uppmanar vi beslutsfattare i våra respektive länder att engagera sig mer för situationen i landet. Läget för de mänskliga rättigheterna har förvärrats kontinuerligt med Lukasjenka som president, och perioden efter valet 2010 har inneburit ytterligare en drastisk försämring.

Nu krävs en internationell kraftsamling för att bidra till en positiv utveckling. Ales Bjaljatski och alla andra vitryssar som uppoffrar sig för de mänskliga rättigheternas skull förtjänar ett starkt stöd från omvärlden. Tillsammans med dem kan vi skapa förutsättningar för en demokratisk framtid i Vitryssland. (SNB)

Läs mer om