ledare

En framtida drottning är född

Vårt land har fått en tronarvinge och kronprinsessparet sitt första barn. I går klockan 04.26 nedkom kronprinsessan Victoria med en
dotter.

Laddar...

I de andra nordiska länderna har de kungliga bröllopen, födslarna och dopen avlöst varandra, här i Sverige har det varit stillsamt på den fronten. Många har väntat på det som skedde tidigt i går morse. Det är nästan trettio år sedan den senaste kungliga födseln.

Det var en stolt prins Daniel som mötte pressen på Karolinska sjukhuset i går. Stolt, lycklig och mycket proffsig. Återigen gjorde prins Daniel ett framträdande som kommer att bli omtalat, omskrivet och uppskattat under lång tid. Prinsen var värdig men ändå naturlig och ledig, saklig men ändå rörd och allvarlig men ändå skämtsam. Han skötte sitt uppdrag med bravur.

Genom sociala medier spreds uppgifterna om den förestående förlossningen snabbt under de tidiga morgontimmarna och informationen om vad som sedan skedde sköttes mycket effektivt av hovet via sociala medier och hovets hemsida. Det är inget mossigt kronprinsesspar som lever och verkar i Haga slott, det är en kunglig familj i takt med tiden - och det bådar gott för familjens, men också för monarkins framtid.

Förutom det historiska att det är det nuvarande kungaparets första barnbarn, så är gårdagens födsel historisk också av ett annat skäl. Prinsessan som föddes i går var också den första kvinnliga tronarvingen att födas som sådan, detta i och med förändringen av successionsordningen 1980 då Sverige genomförde så kallad full kognatisk tronföljd, vilket innebär att det äldsta barnet, oavsett kön, ärver tronen.

Nu vidtar en tid av ceremonier för den nyfödda, för familjen och för svenska folket. Ett axplock av dagens händelser: På förmiddagen kommer kung Carl XVI Gustaf att informera
regeringen om prinsessans titel, namn och vilket hertiginnedöme som tronarvingen får sig tilldelat. En tacksägelsegudstjänst - Te Deum - kommer också att äga rum under dagen i Slottskyrkan.

Givetvis är spekulationerna i full gång vad beträffar prinsessans namn och strax före lunch beräknas vi få svar på vad Sveriges tronarvinge kommer att heta. Tilltalsnamnet bör givetvis vara sådant att det har kopplingar till den Bernadotteska ätten - namn som Louise, Astrid, Alice, Désirée, Margaretha och Kristina. Ett av de kungliga kvinnonamnen, Ingrid, kan anses vara upptaget då Norges tronarvinge bär namnet.

Nu visas bilder och filmklipp från tidigare prins- och prinsessfödslar och från andra kungliga högtidsstunder. Vi lever med de kungliga, vi ser dem födas, döpas, konfirmeras, ta studenten, gifta sig, föda barn och åldras. Så har det varit i generationers generationer, så länkas människor och generationer ihop. Så binds vår monarki ihop med vårt personliga arv och nationens och så binds vi svenskar samman.

Den nya tronarvingen är en ny medlem av släkten Bernadotte och en ny länk i kedjan mellan Sverige av i går, Sverige av i dag och Sverige av i morgon. Må den nyföddas liv präglas av lycka och välgång!

Här ska kommentarerna till forumet komma in via ajax, fungerar inte detta så har du en gammal webbläsare eller fel inställningar. läs mer här...
 
Ledarsidan
Västerviks-Tidningens ledarsida är moderat. Tidningen står fri och obunden från Moderata Samlingspartiet men ansluter till den liberalkonservativa idéströmningen. Den enskilda människans frihet, frihandel och ett starkt civilsamhälle är viktiga ledord för tidningens opinionsbildning.
..
Kontakt

E-post
för insändare och debattartiklar:
torget@vt.se
..
Skriv kortare!
Vi vill ha fler insändare och debattartiklar. Men skriv kort. Då har du större chans att bli läst.
Om du skriver för långt skickar vi tillbaka ditt inlägg eller stryker ner det. I fortsättningen gäller följande:
Insändare: Max 2.000 tecken (knappt en A4), men skriv gärna kortare.
Debatt: Max 4.000 tecken.
     

FRÅGAN

Fiskar du?

Ja, jag är sportfiskare.
Ja, någon gång om året.
Nej, det var länge sedan.
Nej, inte alls.

Senaste kommentaren

Inlägg av Anna Ståhlberg
Beslut om nyemission till Gotlandsbåten dröjer

Politikerna bloggarCharter
LMS
Hotel