reportage

Veterinärstationen satsar offensivt

Kvällsöppet i Gamleby Har byggt ut och liknar en smådjursklinik

Veterinärstationen i Gamleby satsar offensivt. Ombyggda och utökade lokaler kompletteras med kvällsöppet för att möta ett allt större tryck från smådjursägare.
Narkossköterskan och legitimerade djuisjukskötaren Annelie Pettersson visar upp den nya operationssalen. På britsen ligger hennes vachtel Trigger som opererades där förra veckan och som inte tycker att det är jättekul att posera just på operationsbordet.
Foto: Ola Axman
Laddar...

Varje vardag kommer mellan tio och 30 katter, hundar eller andra husdjur till Gamleby veterinärstation. Antalet patienter ökar för varje år som går. Det ställer nya krav på veterinärerna som måste ha mer svängrum och bjuda på ökad tillgänglighet.

- Den här ombyggnaden som just är färdig började vi planera för tre år sedan, berättar chefen för veterinärstationen, Lena Jakobsson. Antalet smådjur som kommer hit ökar hela tiden och vi var trångbodda.

Nu disponerar veterinärstationen hela fastigheten vid hamnen i Gamleby. Där finns plats för sex veterinärer och två assistenter. Tanken är att två veterinärer ska ta emot smådjur varje vardag. Men det räcker inte.

- Sedan lång tid tillbaka har kunderna önskat kvällsöppet och nu blir det varje tisdag direkt efter påsk, säger Lena Jakobsson. För många är det praktiskt omöjligt att ta ledigt mitt på dagen för att vaccinera sitt husdjur.

Den nya veterinärstationen ger bättre plats åt väntande djurägare, där finns en reception och en stor avdelning för foderförsäljning som även innehåller foder för fullt friska djur.

Där finns fem behandlingsrum, ett helt nytt operationsrum, laboratorium, personalrum med kontorsplatser för var och en, jourrum samt en hästavdelning.

- Nu har vi möjlighet att hålla kvar djur över dagen, djur som behöver dropp eller som behöver tid att kvickna till efter en operation.

- Vi börjar likna en smådjursklinik nu, tycker Lena Jakobsson. Inte bara på grund av de nya lokalerna och öppettiderna utan framför allt för vår duktiga personal. Här finns personer som arbetat på djursjukhusen i Valla, Piteå, Eskilstuna och Läckeby.

Förutom smådjursmottagningen så reser veterinärerna från Gamleby runt i hela Västerviks kommun och sköter sjukvård och förebyggande hälsovård för kor, tjurar, hästar och grisar ute på lantbruken och hästgårdarna.

Här ska kommentarerna till forumet komma in via ajax, fungerar inte detta så har du en gammal webbläsare eller fel inställningar. läs mer här...
 

VT KARTLÄGGER BOSTADSINBROTTEN
Karin Hertz

Nästan hälften av samtliga bostadsinbrott som anmäldes i kommunen under förra året, ägde rum i Västerviks södra delar. Under de två sista månaderna var inbrotten rekordmånga. Men enligt polisen är det bar några procent av samtliga inbrott som klaras upp.

I dag går VT på djupet med bostadsinbrotten och kan bland annat presentera en interaktiv karta där du själv kan klicka dig fram till den gata du vill titta närmare på.

Läs mer: