Varje vardag kommer mellan tio och 30 katter, hundar eller andra husdjur till Gamleby veterinärstation. Antalet patienter ökar för varje år som går. Det ställer nya krav på veterinärerna som måste ha mer svängrum och bjuda på ökad tillgänglighet.

- Den här ombyggnaden som just är färdig började vi planera för tre år sedan, berättar chefen för veterinärstationen, Lena Jakobsson. Antalet smådjur som kommer hit ökar hela tiden och vi var trångbodda.

Nu disponerar veterinärstationen hela fastigheten vid hamnen i Gamleby. Där finns plats för sex veterinärer och två assistenter. Tanken är att två veterinärer ska ta emot smådjur varje vardag. Men det räcker inte.

Artikelbild

| Tandsten är en anhopning av bakterier och det gäller för Annelie Pettersson att skydda sig under tiden hon tar bort tandstenen med ultraljud.

- Sedan lång tid tillbaka har kunderna önskat kvällsöppet och nu blir det varje tisdag direkt efter påsk, säger Lena Jakobsson. För många är det praktiskt omöjligt att ta ledigt mitt på dagen för att vaccinera sitt husdjur.

Den nya veterinärstationen ger bättre plats åt väntande djurägare, där finns en reception och en stor avdelning för foderförsäljning som även innehåller foder för fullt friska djur.

Där finns fem behandlingsrum, ett helt nytt operationsrum, laboratorium, personalrum med kontorsplatser för var och en, jourrum samt en hästavdelning.

- Nu har vi möjlighet att hålla kvar djur över dagen, djur som behöver dropp eller som behöver tid att kvickna till efter en operation.

Artikelbild

| Annelie Pettersson, som är legitimerad djursjukskötare, avlägsnar tandsten ur munnen på hunden Tessan. Tessan är sövd under ingreppet där även en ofarlig tumör opereras bort.

- Vi börjar likna en smådjursklinik nu, tycker Lena Jakobsson. Inte bara på grund av de nya lokalerna och öppettiderna utan framför allt för vår duktiga personal. Här finns personer som arbetat på djursjukhusen i Valla, Piteå, Eskilstuna och Läckeby.

Förutom smådjursmottagningen så reser veterinärerna från Gamleby runt i hela Västerviks kommun och sköter sjukvård och förebyggande hälsovård för kor, tjurar, hästar och grisar ute på lantbruken och hästgårdarna.