Verkligheten har kommit ifatt Westerviks IBK.

Efter flera framgångsrika säsonger får nu WIBK inrikta sig på att klara nytt kontrakt i division I.

Framgångsvågen för innebandyn i Västervik inleddes hösten 2007 när herrarna spelade i fyran.

Tre raka seriesegrar och kval till allsvenskan blev det mellan säsongerna 2007/08 till 2009/10.

Tränaren Michael Elmér hade stora planer på att laget skulle utmana om en plats i allsvenskan, men förra säsongen tog det stopp i framgångsvågen när laget slutade på sjätteplats.

Ambitionerna inför den stundande säsongen är låga och det är helt förståeligt.

WIBK har tappat tung offensiv kraft i paret Christian Klintorph och Jonas Friberg. Duon noterades för 108 poäng tillsammans.

I och med att klubben har väldigt svårt att locka hit spelare utifrån har man "tvingats" fylla på med egna juniorer.

Det är inget fel i detta, men ungdomlig entusiasm kan aldrig ersätta den kunskap som Klintorph och Friberg bidrog med.

Elmér har under flera säsonger försökt värva spelare utifrån, men när klubben inte har ekonomin som gör att de kan ersätta spelarna med några större belopp samt inte skaffa fram jobb blir det svårt att locka hit spelare.

Därför måste WIBK i fortsättningen inrikta sig på att ge klubbens juniorer chansen, vilket inte alls behöver vara negativt.

I långa loppet blir det dock svårt att vara kvar på den nivå som man är på för tillfället.

Det ställer oerhört stora krav på klubbens ungdomsledare att fostra duktiga ungdomar som på sikt kan ta plats i A-truppen. Kan man inför varje säsong slussa in minst två juniorer i A-truppen har de gjort ett bra jobb.

Det innebär också att WIBK måste ha kontinuitet i ungdomsverksamheten, att de har ungdomslag i varje ålderskull. Skulle det bli glapp i några ålderskullar eller att man lägger för mycket kraft på några årgångar är risken stor att man tappar i den naturliga påfyllningen.

Ett bra bevis på detta är WIBK:s damlag.

Där bestod stommen under ett par säsonger av spelare födda 1989-91, men när de flesta spelarna inför den här säsongen bestämde sig för att lämna laget fanns det inte tillräckligt med bra spelare att fylla på med underifrån.

Facit av detta blev att WIBK tvingades dra ur sitt lag från tvåan, som slutade trea i våras, och börja om i trean.

För WIBK skulle det betyda oerhört mycket om man undviker de tre sista platserna som innebär nedflyttning. De unga spelarna kommer förhoppningsvis att få värdefull erfarenhet från seniorspel som klubben kan ha nytta av en lång tid framöver.