Lika mycket teknik som styrka i armbrytning: "För alla"

Familjen Kasselstrand Petersson i Hummelstad har flera SM-medajer tillsammans. De tillhör Vimmerby Armsport som har ett framgångsrikt 2023 bakom sig. Sporten växer efter pandemin. "Det har ploppat upp en massa nya klubbar", säger Morgan Petersson.

Bröderna Ossian och Eddy Kasselstrand går en match mot varandra under tisdagsträningen.

Bröderna Ossian och Eddy Kasselstrand går en match mot varandra under tisdagsträningen.

Foto: Magnus Strömsten

Armbrytning2024-03-07 16:00

I källarlokalerna under Vimmerby Tidnings redaktion finns Vimmerby Armsport, som är en del av Vimmerby Kampsport.

Dit åker Morgan Petersson tillsammans med sönerna Ossian och Eddy Kasselstrand varje vecka, trots att de har ett eget brytarbord hemma i Hummelstad utanför Västervik. Trion värmer upp för fullt genom att i ett fast och stadigt grepp vrida på handlederna i en synkroniserad rörelse.

– Det är viktigt att värma upp, säger Morgan och ler.

Jo, för nog är det så. Att få blodflöde till armar och handleder är vitalt för att undvika skador i de nämnda kroppsdelarna som får en hög belastning. Är man inte noggrann med detaljerna kan det bli tråkiga konsekvenser. I värsta fall benbrott.

Efter ett tag dyker även Sven Poschwald och Peter Karlsson upp till det lila rummet med två armbrytarbord. Bara drygt fem meter bort, i ett närliggande rum, springer en ungdomsgrupp runt i cirklar och värmer upp inför kommande Taekwando-pass. Flera av grenarna inom Vimmerby Kampsport håller nämligen till i dessa lokaler sedan ett par år tillbaka.

undefined
Morgan Petersson tillsammans med Peter Karlsson vid bordet. Vid vissa tillfällen under matcher kliver domaren in och drar en rem runt de tävlandes händer.

Det är ett tiotal medlemmar i Vimmerby Armsport, med utövare från både Vimmerby och Västerviks kommun. Dessutom har de besökare från Kisa och andra närliggande orter utanför kommungränserna lite då och då. Tillsammans tränar de en gång i veckan på tisdagarna. 

När det inte är ren och skär armrbytning på schemat kan styrkeövningar vara på sin plats för att komplettera. 

– Övningar för fingrar och handleder är väldigt viktigt, säger Peter Karlsson.

Med tanke på att armbrytning innehåller mycket fysisk närkontakt fick sporten sig en törn under åren Coronaviruset spred sig som mest. 

– Men nu efter pandemin har det ploppat upp en massa nya klubbar, berättar Morgan Petersson och ger ytterligare ett positivt exempel: 

– Förra året var det cirka 250 deltagare på de svenska mästerskapen. Redan nu är det 280 anmälda till årets SM som går i Luleå i samband med SM-veckan i slutet av mars, och då är det ju ett tag kvar tills dess.

undefined
Peter Karlsson, Sven Poschwald, Ossian Kasselstrand, Eddy Kasselstrand och Morgan Petersson är några av medlemmarna i Vimmerby Armsport.

Just SM 2023, som förövrigt anordnades i just Vimmerby, blev en stor succé för föreningen. Morgan, Peter, Eddy och Ossian tog alla medalj i sina respektive klasser. Den sistnämnde vann ett SM-guld i J15-klassen.

Utöver ålder delas även de tävlande in utifrån kön, användning av vänster eller höger hand och vikt. Ossian vann i under 52-kilosklassen. 

– Just det, jag vägde så lite, säger han och skrattar när bedriften kommer på tal.

Ny chans till seger får Ossian i april då en stor juniortävling arrangeras i Flen.

Sportens utsända fick även chansen att gå ett par matcher mot några av medlemmarna. Trots Ossians ringa ålder och inte alltför stora kroppshydda gick det inte att rubba SM-guldmedaljören, överhuvudtaget. Efter en förnedring och ett sargat självförtroende var det bara att konstatera att armbrytning inte är för alla. Eller?

– Tyvärr är det precis så väldigt många tänker efter att de har besökt oss första gången, att man inte är stark nog och inte klarar av det. Men så är det definitivt inte. Det handlar som så mycket annat som att träna mycket, i synnerhet tekniken. Halva grejen är att ha en bra teknik. Så armbrytning är verkligen för alla, betonar Morgan Petersson.

undefined
Bröderna Ossian och Eddy Kasselstrand går en match mot varandra under tisdagsträningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!