Styrkelyft och Västervik är en beprövat framgångsrik kombination, det minns vi sedan Lisa Sjöstrands glansdagar.

Men faktum är att det inte har funnits någon tävlingsverksamhet inom en klubb eller gym i Västervik sedan slutet av 90-talet. De som bott i Västervik och velat tävla har fått representera klubbar från andra städer.

Nu har Västerviks Atletklubb sett till att det blir ändring på det.

Artikelbild

Under onsdagen hade klubben besök av Robert Eriksson, sportchef på Svenska Styrkelyftförbundet och Sara Brännström, distriktsutvecklare. Duon skulle dela med sig av information kring allt som berör att få igång en tävlingsverksamhet. Det följdes upp av praktisk träning där diverse tips delades ut.

– Det började med att jag mejlade Sara i höstas. Jag ville verkligen börja tävla och göra det för Västervik och inte för någon annan klubb, säger Sabine Johansson.

– För vår del är det jätteroligt att folk hör av sig om sånt här. Vi hjälper gärna till ute så här i stället för att bara sitta på kansliet, säger Sara Brännström.

I december tjuvstartade fyra Västervikare tävlingskarriären i en nybörjartävling i Linköping. Det slutade med seger för Sabine Johansson i damklassen och Wilmar Arias i herrklassen.

Snacka om stark start.

– Jag var dönervös innan. Men det släppte ganska snabbt när jag kom igång. Det var hur kul som helst att tävla, säger Sabine Johansson.

På det evenemanget var det fyra Västervikare som deltog. Om drygt två veckor är det dags för första tävlingen som "officiell tävlingsförening" – detta i Nässjö där DM ska avgöras.

Då kommer sju personer från Västerviks Atletklubb att vara med.

– Det är allt fler som börjar tävla inom sporten, vilket är glädjande. Den här boomen med crossfit och all möjlig styrketräning som har varit populärt i några år är gynnsamt för styrkelyftet, säger Robert Eriksson.

Just den vägen, från vanlig träning till att faktiskt börja tävla, har Sabine Johansson vandrat.

– Jag höll på med gymnastik och tävlade i det när jag var yngre. När jag lade av med det ville jag träna någon annat och då blev det styrketräning. Efter ett tag blev jag starkare och jag vill gärna tävla i något jag lägger ner mycket tid på. Det här känns jätteroligt, säger Sabine Johansson.