Hur står sig Kapla mot tidigare nordamerikaner?

Kommande säsongs ledande back i Västerviks IK heter Michael Kapla. Sporten har jämfört hans meriter med tidigare värvningar.

Kevin Schulze såldes till Leksand under säsongen.

Kevin Schulze såldes till Leksand under säsongen.

Foto: Ilkka Ranta

Ishockey2020-05-18 16:00

Det är definitivt ett mönster, numera. Hur VIK-ledningen resonerar, vilken hylla de letar på, när den ledande backen i kommande säsongs lagbygge ska tillsättas. Till säsongen 2018/19 hämtades Kevin Schulze in, närmast från Wheeling/Nailers i ECHL. Till senaste säsongen hette han Adam Plant och till nästa alltså Michael Kapla.

Samtliga har väldigt liknande bakgrund och är således tacksamma att jämföra. De har allihop genomgått ett college-program i USA och hade hunnit med att spela olika mycket proffs-ishockey innan flyttlasset gick till den småländska ostkusten. Det som sticker ut med Michael Kapla är att han har fem NHL-matcher på sitt CV – även om vi inte ska dra några superstora växlar på just det.

undefined
Adam Plant.

Juniortiden:

Schulze 50 matcher, 22 poäng för Omaha Lancers i USHL.

Plant: 54 matcher, 34 poäng för West Kelowna Warriors i BCHL (Kanada).

Kapla: 51 matcher, 25 poäng för Sioux City Musketeers i USHL.

College:

Schulze: 4 säsonger vid University of Wisconsin. Totalt 148 matcher och 46 poäng.

Plant: 4 säsonger vid University of Denver. Totalt 154 matcher och 42 poäng. Assisterande kapten sista säsongen. Säsongen 2016/17, hans tredje år, vann Denver det nationella mästerskapet.

Kapla: 4 säsonger vid University of UMass-Lowell. Totalt 152 matcher och 92 poäng. Lagkapten de två sista säsongerna. Uttagen i "all-rookie team" sitt första år, och uttagen i ligans "andra all-star-lag" sista året.

Proffskarriär:

Schulze: Två säsonger med spel främst i ECHL-laget Wheeling Nailers. Första säsongen 60 poäng på 68 matcher, andra 31 på 47. Under dessa år spelade han totalt 13 matcher för Wilkes/Barre i AHL.

Plant: Hann bara med att göra en full proffssäsong innan han drog till Europa. Efter sista college-säsongen var slut avslutade han den med sju matcher för Laval i AHL. Därefter en säsong med totalt 27 matcher (4 poäng) i Laval och Milwakuee samt 4 matcher i ECHL, för Maine.

Kapla: Den med klart mest proffserfarenhet. Efter college-säsongen blev det som sagt fem NHL-kamper. Därefter två fulla AHL-säsonger med bra siffror. Först 63 matcher och 21 poäng, därefter 66 matcher och 24 poäng. Senast blev det 6 poäng på 14 matcher i AHL och 21 poäng på 35 matcher i ECHL.

Plus/minus: Alla matcher från college och framåt, sammantaget: Schulze -8, Plant +34, Kapla +36.

Kapla kommer vara 26 när säsongen börjar, Plant var 24 och Schulze 25.

Erik Gustafsson ser ut att bli kvar i VIK.
Erik Gustafsson ser ut att bli kvar i VIK.
Karta: Plivit Arena
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!