"Jag vill ha dialog med spelare och ledare"

Domarkarriären fortsätter rakt uppåt för Linköpingskillen Alexander Österberg, 25. Den här säsongen dömer han i allsvenskan, men vill mer än så.

Alexander Österberg i diskussion med Kim Rosdahl, Modo.

Alexander Österberg i diskussion med Kim Rosdahl, Modo.

Foto: Malin Belfrage

Ishockey2019-10-30 10:00

– Målet är att bli proffsdomare i SHL och att få döma internationella matcher.

Höga mål?

– Jo, men frågar du unga spelare så vill de också klättra, spela i bättre lag på högre nivåer. Det är ingen skillnad för oss domare.

Förra gången vi skrev om Alexander var 2015. Då hade han precis dömt finalen i TV-pucken och höll till i division 2.

Säsongen efter flyttades han upp till division 1. Där har det blivit tre säsonger, och matcher även i J20 och SDHL.

Efter att ha dömt 85 (!) matcher förra säsongen fick han ta klivet upp i allsvenskan som ordinarie huvuddomare.

Ett stort steg givetvis.

– Det är fortfarande en hockeymatch som ska dömas, men nivån på allt är betydligt bättre, så är det bara. 

Han är också uttagen till Elitdomarutbildningen. Där får ett antal utvalda domare, som man tror har goda möjligheter att få döma högre upp, chansen till en utbildningsplan. Filip Eriksson, också han från Linköping, finns också med utbildningen och dömer idag J20 Superelit. 

– Utbildningen sker vid sex tillfällen under säsongen deltagarna kommer även från andra sporter, inte bara hockey. 

En stor nyhet för i år är att man även i allsvenskan har fyrdomarsystem. En stor fördel, för alla, och en chans för nya domare att komma in i serien på ett enklare sätt.

– Ofta dömer vi nya tillsammans med betydligt mer rutinerade domare och det är en väldigt stor hjälp. Sen får man absolut inte lämna över allt ansvar till kollegan för att han varit med längre. Jag har nått den här nivån för att de anser att jag är bra, då måste jag fortsätta döma på det sätt jag gjort för att ta mig hit.

Snart ska han också göra sina första internationella matcher. Han är uttagen till en femnationsturnering i Sundsvall för U 18-landslaget.

Vad gör dig till en bra domare?

– Svårt för mig att svara på, men jag tror att jag har en stor fördel av bra skridskoåkning och bra fysik. Jag kan ta mig in på ytor och i vinklar där jag bäst kan göra rätt bedömning. Sen tror jag att jag har bra spelförståelse eftersom jag spelade hockey väldigt länge.

Han tillhörde LHC i ungdomsåren och när vi glider in på frågan är det tydligt att han har en del kritik att rikta mot klubbens ungdomsverksamhet.

– Jag vill inte säga för mycket, men den årgång jag är född, 1993, så var vi 150 grabbar som började. Och det enda de fick fram var en allsvensk domare. Det måste ändå vara något som är lite galet.

Han erkänner att han själv var ganska het som spelare och hade många diskussioner med domarna. Något han säger hjälpt honom i den nuvarande rollen.

– Jag tror att jag förstår vad spelaren vill ha sagt och kan ta diskussioner. Jag gillar inte att vara den där arga domaren som plockar massa utvisningar, utan vill ha dialog med spelare och ledare. Sen måste det göras på rätt sätt och i rätt lägen, självklart, vi accepterar inte allt.

Förutom att han dömer två till tre matcher i veckan och jobbar deltid på Posten i Linköping så är han mycket delaktig i domarverksamheten i distriktet och hjälper yngre domare. Ibland är han ute på matcher för att stötta och ge tips och råd.

– Jag tycker det är jätteviktigt och skapar mig tid för att göra det. Kan jag vara ett bollplank och hjälpa till vill jag göra det.

Till sist noterar vi att Alexander tagit över ett tröjnummer som förpliktar lite. Nummer 23 hade nämligen Christoffer Karlsson från Vadstena som dömde några säsonger i SHL.

– Jag har tänkt att föra den östgötska traditionen vidare, säger han och ler.

Alexander Österberg, framgångsrik domare från Linköping.
Alexander Österberg, framgångsrik domare från Linköping.
Alexander Österberg

Ålder: 25 

Familj: Sambo Louise

Yrke: Ishockeydomare och deltid vid Postnord

På fritiden: Tränar varje dag. Umgås med Louise och vänner. Tittar på hockey nästan varje dag, spelar padel på vintern och golf på sommaren. Nästan 80 rundor i år. 

Drömmer om: Att bli proffsdomare 

Oroas över: Inte mycket, men är träningsnarkoman så får jag inte träna kan jag oroas utav det. 

Det gör mig glad: Att ha möjlighet att få göra det jag vill! 

Det gör mig arg: Oj svårt. Är nästan aldrig arg tycker jag. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!