Vi kan i alla fall börja med en sak som vi vet. Tre av de bästa grupptvåorna i de tolv grupperna kommer också att avancera till division 3. Och de tre grupptvåorna utses genom:

1) Poäng

2) Målskillnad

3) Antal gjorda mål.

Om det skulle vara lika även där kan lottning och annat tillkomma. Men för att hålla det någorlunda enkelt nöjer vi oss där och konstaterar att bara fyra av tolv grupper är färdigspelade. Bland de fyra grupperna finns det ett lag som är bättre än VFF(på sju poäng) och två som är sämre. Därmed får bara ett lag från de resterande åtta kvalgrupperna smita om under söndagen.

Grupp 1:

1.Umeå FC Akademi 4p

2.Lillpite IF 4p

3.Skogså IF 2p

4.Robertsfors IK 0p

Kommentar: Här möts de två topplagen och därför står det redan klart att inget lag kan komma ikapp VFF på 6 poäng med +3 i målskillnad.

Uppskattad chans att VFF blir bättre än tvåan: 100%.

Grupp 2:

1.Sund IF 4p

2.Ope IF 3p

3.Salsåker-Ullångers IF 3p

4.KB 65 IF 1p

Kommentar: Här möts de två topplagen och då Salsåker har -4 i målskillnad måste de vinna med sju mål mot KB samtidigt som Ope vinner mot sund. Helt osannolikt.

Uppskattad chans att VFF blir bättre än tvåan: 99%.

Grupp 3:

1.Sandvikens AIK FK 4p (+9)

2.Hille IF 4p (+1)

3.Norrala IF 3p (+2)

4.Forssa BK 0p

Kommentar: Här möts ettan och trean samt tvåan och fyran. Det som inte får hända för VFF är att Hille och Sandviken vinner. Forssa är jumbo med -12 och är nog inte mycket att hoppas på. VFF får istället ställa hoppet till att Noralla hemmaslår Sandviken. Eller kryssar, det räcker också.

Uppskattad chans att VFF blir bättre än tvåan: 45%.

Grupp 4:

1.SK Sifhälla 6p

2.Adolfsbergs IK 6p

3.Skultuna IS 0p

4.Köping FF 0p

Kommentar: Här möts topplagen. Enkel matematik, allt utan oavgjort så klarar VFF sig. Då Adolfsberg måste gå för vinst är det mycket osannolikt att det slutar kryss.

Uppskattad chans att VFF blir bättre än tvåan: 85%.

Grupp 5:

1.Riala GoIF 6p (+2)

2.Bele Barkarby FF 3p (+2)

3.Värtans IK 3p (+-0)

4.GoIF Kåre 0p

Kommentar: Här är det 1vs4 och 2vs3. Det är dåligt för VFF som får hoppas på 1) Riala tappar poäng. 2) Kryss i Bele–Värtans 3) Att Värtan vinner men inte vinner med med mer än absolut max tre bollar 4) Att Bele inte vinner med mer än en boll och max 2–1. Det räcker med att en av följande fyra går in för att VFF ska vara säkra. OBS.Vid 3–0 till Värtan kan det bli lottning.

Uppskattad chans att VFF blir bättre än tvåan: 60%.

Grupp 6:

1.Uppsala-Kurd FK 4p

2.Tullinge TP FK 4p

3.Stallarholmens SK 3p (+-0)

4.Spårvägens FF 0p

Kommentar: Här är det 1vs4 och 2vs3. Här får VFF hoppas på Spårvägenskräll eller att Stallarholmens vinner med max två bollar(eller kryssar).

Uppskattad chans att VFF blir bättre än tvåan: 55%.

Grupp 11:

1.Snöstorp Nyhem FF 4p

2.Göteborgs FF 4p

3.Åsa IF 2p

4.Åstorps FF 0p

Kommentar: Här möts topplag och bottenlag. En dröm för VFF som kommer bli bättre än tvåan härifrån.

Uppskattad chans att VFF blir bättre än tvåan: 100%.

Grupp 12:

1.Malmö City FC 6p (+4)

2.Staffanstorp United FC 3p (+2)

3.IFK Osby 3p (-1)

4.Lunds SK 0p

Kommentar: Här är det 1vs3 och 2vs4. Här är chanserna hyfsade, långt ifrån hundra, men ändå hysade. Lund har enligt mig liten skrällchans(Vinst/kryss) och i så fall är VFF trygga. Om Staffanstorp vinner är det bara att hoppas att Osby slår Malmö.

Uppskattad chans att VFF blir bättre än tvåan: 50%.

Notera: Procenten är en ren uppskattning av mig och ska inte ses som reella.

Analys: Det är alltså sex grupper som är öppna. I praktiken fem. Dock får bara ett lag från de grupperna smita om och det är nog lite mer troligt än otroligt att två lag gör just det. Dock är det vidöppet och för VFF är det bara att hoppas på att vissa jumbolag vaknar till och krigar trots att de är avhängda. För det finns faktiskt inte en enda grupp av de som avgörs under söndagen som ser körd ut.

Sammanvägd uppskattad chans till division 3-spel för VFF: 35%.