Matchuret hade passerat 90 minuter. Då hände det som inte fick ske – Filip Dagerstål klev in för hårt i en duell med Krzysztof Piatek och drog på sig en straff.

Trots oväsen från den gula väggen var Dawid Kownacki kylig, skickade in straffen bakom Anton Cajtoft och såg till att Polen fick med sig en poäng från den andra gruppspelsmatchen i U21-EM.

För Sverige kan det ha varit målet som förstörde EM-festen.

Artikelbild
Poängmässigt har vi fortfarande en chans, men det är inte i våra egna händer, säger Kristoffer Olsson.

Chansen finns

Möjligheten för avancemang finns. Sverige måste då vinna mot Slovakien samtidigt som Polen tar tre poäng mot England, vid ett sådant scenario är det Kristoffer Olsson & Co som tar hand om gruppsegern.

Chansen att ta sig vidare som bästa grupptvåa är relativt liten.

Det är just det här som grämer Olsson allra mest.

Det är sjukt tungt, alltså. Vi var en minut från tre poäng, säger han.
Vi hade 2–1. Vi hade tre poäng där...

Sverige fick en tung start i matchen mot Polen.

Hemmanationen satte full fart direkt och i kombination med en hel del svenskt slarv – tappade bollar och felpassningar – fick de ett tydligt och tidigt grepp om matchen.

Och ett tidigt ledningsmål, redan i sjätte minuten.

Dawid Kownacki stack i väg på en omställning, lurade Filip Dagerstål och såg sedan till att Lukasz Moneta kunde skicka in 1–0-bollen bakom målvakten Anton Cajtoft.

Sverige hittade rätt

Sverige jobbade sig sakta in i matchen, hittade rätt med passningsspelare och lyckades till slut finna rätt vägar för att slå hål på ett tröttkört motstånd.

Carlos Strandberg, som den här gången fick spela från start, tog vara på Alexander Franssons retur och nickade in kvitteringen bakom målvakten Jakub Wrabel.

Fem minuter senare, i den 41:a minuten, nådde Jacob Une Larsson högst på en hörna och nickade in 2–1-målet.

Enligt Kristoffer Olsson ändrades allt fyra minuter senare.

Jag tror det var ett rättvist resultat. I andra halvlek var vi pissdåliga. Vi gjorde inte mycket rätt, även om vi kanske hade två, tre kontringschanser för att avgöra matchen. Men det var inte tillräckligt bra och då är det ofta så att de får ett mål i slutet, säger han.
Vi snackade om att våga spela, försöka gå för det och försöka döda matchen med 3–1. I stället sjunker vi ner och bli fega.

Till slut straffade det sig – och Dawid Kownacki såg till att Sverige har fått en svårare väg till semifinal.