Det var en liten, men tapper skara spelare som körde det första gemensamma träningspasset sedan den sista matchen mot Tingsryd som spelades den 14 mars.

Fredagens träningspass på konstgräset på Bökensved var lite av en försmak innan måndagens träning där flera spelare kommer att närvara än vad de det gjorde den här gången.

– Det blir ett ganska lugnt pass. Det är mera för att känna på kroppen. Spelarna kommer dock känna av träningsvärken under helgen, säger Anders Dahl, som är ansvarig för fysträning i VIK.

Artikelbild

| Klassisk övning. Joackim Hedblad och Andreas Frisk kör plankan.

Anders, som själv har vakat målet i VIK, har varit involverade i försäsongsträningen på ett eller annat sätt de senaste 15 åren.

– Det har varit mera intensivt från min sida de senaste fem åren. Vi stegrat träningen för varje år, speciellt de tre senaste åren har träningsdosen ökat. Kraven är helt annorlunda nu jämfört med tidigare.

VIK-spelarna kommer att genomföra tre gemensamma pass i veckan plus tre individuella pass fram tills dess att laget går på is i början av augusti.

– Minimikravet är sex pass i veckan, men vi vet att många av dem tränar mer än de sex passen.

Artikelbild

| Ansvarig. Anders Dahl har hållit försäsongsträningen i VIK under många år.

På de gemensamma träningspassen ligger fokus på följande saker: ren kondition, ren snabbhet, hopp och stryka samt bygga upp musklerna.

– Sedan får spelarna individuella program beroende på av vad de behöver träna mera på. Det är en diskussion vi har med varje spelare.

Artikelbild

| Pierre Gustavsson tränar bålen.

Mycket av försäsongsträningen handlar om att bygga upp spelarna så att de ska orka spela minst 52 matcher under säsongen.

– Ren olycksskador kan vi inte träna för att undvika, men vi kan se till att vi slipper förslitningsskadorna. Det gör att vi även kör fysträning under säsongen. Ett bra på bevis på detta är att vi inte drog på oss några förslitningsskador under säsongen som var och när slutspelsserien drog i gång var samtliga spelare tillgängliga, konstaterar Anders Dahl.

Artikelbild

| Löpning. Pierre Gustavsson i täten.

En av spelarna som var på på plats var Joacim Hedblad.

Vad tänker du på när du hör ordet försäsongsträning?

– Anders Dahl, svarar Joacim Hedblad med ett leende.

– När vi tränar tillsammans försöker vi också ha roligt. Det är viktigt, det underlättar den tuffa träningen.

Joacim som tidigare säsonger har dragits med en del skador försöker under försäsongen bygga upp kroppen för att slippa dessa.

– För min egen del handlar mycket om att köra mycket stabilitetsövningar, säger Joacim precis innan det första träningspasset under Anders Dahls ledning väntar.